Fougasse er for mig fyldt med franske minder om lange eftermiddage på trappen foran Sacre Coeur med en kold orangina i den ene hånd og to fougasse i en bagerpose på trappen ved siden af. Den ene med oliven og den anden med en slags bacon. Nøj, hvor har jeg tilbragt mange søndage på den måde og allerhelst sammen med en god veninde.
Så sad vi der og brækkede af de samme brød, skuede ud over byen og delte fremtidsdrømme og -bekymringer. Første gang Manden var med i Paris, blev han også introduceret til dette ritual, og heldigvis kunne han også se skønherligheden i de simple og noget så velsmagende brød
Utroligt nok er brødene virkelig nemme at bage selv. Det er ellers sjældent, at noget med så stor smag og så beskeden fremtoning faktisk er til at gå til. Min erfaring er i hvert fald, at rustikke brød ofte snyder og er langt sværere at frembringe, end de ser ud til. Det gør disse brød heldigvis ikke.
Denne udgave med chili og cheddar serverede jeg til en cremet jordskoksuppe lørdag aften. De smager også fabelagtigt helt naturel eller med fx rosmarin, skinke, peberfrugt eller mine pariserklassikere: bacon og oliven. En enkelt smagsgiver er rigeligt, da charmen ved brødene netop er enkeltheden.
Fougasse
(4 stk)
300g mel
10 g gær
1 tsk salt
1 tsk chiliflager
2 dl vand
75 g cheddar
Smuldr gæren ud i melet i et dejfad, og bland også chili og salt i. Hæld vandet i, og brug en dejskraber til at samle dejen.
Når dejen hænger nogenlunde sammen, tages den op af skålen. Drys mel på bordpladen, og kast dejen ned i bordet. Træk den op, og kast den ned igen. Bliv ved, indtil dejen er helt glat og ensartet. Når den bliver lidt lang i faconen, foldes den ene ende henover den anden, og så skal den bare kastes igen. Det tager lidt tid, men er det hele værd.
Lad dejen hæve 1 time ved stuetemperatur under et fugtigt klæde. Hæld derefter dejen ud på bordet, og træk den ud i pizzaform. Del dejen i fire trekanter, og skær 6 skrå snit i hvert stykke – 3 på hver side. Læg brødene på en forvarmet bagesten eller en bageplade, og træk dem ud i bladform.
Fordel osten i små stykker på brødene ,og bag dem 10 minutter ved 250c varmluft i en forvarmet ovn. Åbn ikke ovnlågen, før brødene er gyldne.
Lad brødene køle lidt af, og nyd dem nybagte med et glas orangina eller rødvin eller server dem som tilbehør til fx suppe.
Skriv et svar