Her kommer årets første sunde ret: Knoldselleri med masser af tjubang.
Den her opskrift er løbet helt af sport og hurra for det! Den var oprindeligt tænkt som en lowcarb vinterudgave af den klassiske italienske “spaghetti all’aglio e olio e peperoncino”, men jeg kan godt se, at det overhovedet ikke ligner. Det er ellers en af mine yndlingspastaretter, så inspirationen var lige til højrebenet, og jeg har selvfølgelig også en opskrift på den ægte udgave – endda helt tilbage fra 2013.
Det begyndte ellers meget fredeligt med selleri på en pande med olie, hvidløg og chili, men så var jeg løbet tør for både parmesan og persille, og måtte finde på nyt. Og det var vist meget heldigt. Vips var min sunde – og lettere kedelige – version af yndlingspastaen blevet til en ny livret med masser af spræl. Jeg får nok aldrig overbevist en sellerikræsen person om, at dette er årets ret 2018, men I andre bliver altså nødt til at prøve denne sunde, nemme og superlækre sellerisalat. Det er guf for en sellerifan som mig.
Først og fremmest er der selvfølgelig sellerien, som har haft rigtig godt af lidt spiciness fra hvidløg og chili. Stegningen fremhæver sødmen, og gør også sellerien rar og lun at tygge på. Grønkålen skal med for at give retten lidt variation på gaflen og i munden.
Og så er der toppingen. Uden den ville sellerien bare være en forkølet lillebror til en stor italiensk klassiker, så den skal der ikke spares på. Det er en meget vigtigt topping det her!
De ristede hasselnødder! Mmmmm… Selleri og hasselnødder er altid godt, og det her er altså ingen undtagelse. Hasselnødderne er meget nødvendige, og skal med. Hvis du vil riste dem selv, kan du evt. gøre det som beskrevet i denne brownieopskrift. Så har du også en anledning til at bage brownies til dessert, hvis altså du ikke er med på Sund i Januar. Så må du vente til februar sammen med mig. Der skal jeg i hvert fald have brownies efter en her måned uden kage <- skulle aldrig have kigget på den brownieopskrift…
Det var et sidespring. Jeg ville egentlig bare skrive, at jeg har købt mine hasselnøder ristede og afskallede til denne opskrift. Den perfekte løsning hvis man ikke vil have nøddefnalder over hele køkkenet.
Brieosten er også helt uundværlig. Det er ren nydelse med et stykke blød ost på gaflen sammen med selleri, nødder og en syrligt-sød granatæblekerne. Det er brieosten, der løfter sellerisalaten fra kedelig slankeret til et herligt måltid, som jeg ville spise alle dage – også når det ikke er januar.
Nogen vil måske mene, at fed ost ikke hører til sund januarkost. Her er der dog tale om et lille stykke brie, der får en kæmpe portion grøntsager til at smage så afsindigt godt, at man laver retten igen allerede dagen efter. Det gjorde jeg i hvert fald.
Så husk det nu – glem ikke brien.

Selleri all'aglio e peperoncino
Ingredienser
- 2 spsk olivenolie
- 0,5 tsk knust chili
- 2 fed hvidløg
- 1 knoldselleri skrællet og renset
- 3 dl grønkål revet i stykker
- 1 tsk salt
Topping
- 4 skiver brie
- 1 dl hasselnødder ristede og afskallede
- 1 granatæble
Sådan gør du
- Kom olie, chili og de hele fed hvidløg på en pande, og varm forsigtigt op. Lad panden stå på lav varme, mens grøntsagerne gøres klar.
- Riv sellerien groft eller lav den til lange spiralbånd, hv is du har et redskab til det. Kom sellerien på panden, og vend den godt rundt i olien. Steg sellerien 10-15 minutter, og tilsæt grønkålsbladene de sidste 5 minutter.
- Sellerien er færdig, når den er lun og blød, og når grønkålsbladene er faldet lidt sammen. Smag til med salt.
Topping
- Hak de ristede hasselnødder groft, og tag granatæblekernrne ud af skallen
- Anret sellerisalaten på tallerkener eller et stort fad, og drys med hasselnødder og granatæblekerne. Læg til sidst osten på, og server.
Jeg er ikke så glad for selleri, men retten ser lækker ud. Jeg bliver nødt til at spørge: spiser dine børn det? Jeg tror, at mine unger ville stejle ret så meget over f.eks. denne ret. Kh. Birgitte
Børnene har ikke smagt denne ret. Jeg har lavet den som frokost til mig selv, og så har den været på bordet sammen med fire andre resteretter for et par dage siden, og der valgte de noget andet.
Generelt spiser mine børn alle former for mad, og jeg har flere gange overvejet at skrive et indlæg om hvorfor og hvordan. Pigen er meget nysgerrig, og ville højst sandsynligt bare spise salaten, hvis der ikke var andet på bordet. Drengen vil helst leve af havregryn, og begynder altid aftensmaden med et “det kan jeg ikke lide”. Det tager jeg meget afslappet, og for det meste spiser han lidt alligevel, hvis bare vi giver ham tid. Jeg har dog mine tvivl om lige præcis denne salat. Han ville sikkert bare hapse osten, nødderne og granatæblekernerne. Det er okay med mig, for jeg ved, at han nok skal spise selleri eller andre grøntsager en anden dag. Selvom han påstår ikke at kunne lide noget, kan jeg nemlig ikke komme på en madvare, som han aldrig spiser.
Hold da op som det lyder godt! OG så smukke, smukke billeder. Jeg elsker selleri (faktisk også rå) og selvfølgelig nødder af alle slags. MUMS!
Dejligt med endnu en sellerifan. Jeg har indtryk af, at vi er lidt i undertal 🙂 Jeg spiser også gerne rå selleri i råkost. Det giver lidt kant.