Denne ret har været en af mine favoritter, siden jeg smagte den for første gang for mere end 10 år siden, da jeg var au pair i Paris. Middagen var oftest pænt kedelig, hvilket måske kan undre, når nu Frankrig er så kendt for deres køkken. Der er dog ret langt fra haute cuisine til hverdagsmiddage hos karrierefamilier, hvor forældrene sjældet er hjemme, før børnenes sengetid ogdesuden spiser ude mindst to gange om ugen.
Typiske middagsretter var en majskolbe eller en artiskok med en skive skinke, en butterdejsdims med gedeost og spinat, suppe fra karton, en frostpizza til deling mellem mig og tre børn, pasta med smør (det smager i øvrigt ret godt) og alt godt fra Picard, der er et supermarked kun med dybfrosne varer.
Når vi en sjælden gang imellem fik rigtig mad, var det oftest denne flan. Det var virkelig et højdepunkt både at få mad nok til at blive mæt og så tilmed sund mad – det troede jeg i hvert fald det var, indtil jeg en dag, så hvor meget fløde og ost, der var i fruens udgave.
Min udgave er noget mere fedtfattig, men ikke mindre lækker. Faktisk er det med denne ret, at jeg fik overbevist min søde kæreste om, at aftensmad godt kan være vegetarisk. En større kompliment kan en vegetarret vist ikke få.
Opskrift på flan
Til fire personer skal der bruges 4 squash, 6 æg, 1 dl mælk, 100 g revet ost, 1,5 tsk salt, peber og lidt olie.
Riv squashene groft og kom dem på en pande med lidt olie i ca. 10 minutter, til de har afgivet en del væske. Afdryp dem derefter i en sigte. De må meget gerne stå en god times tid, men mindre kan også gøre det.
Pisk æg, mælk, salt og peber sammen til en homogen masse. Tilsæt de afdryppede squash og osten, rør det godt sammen og hæld massen i en form. Bag flanen i 30-40 minutter ved 180 c varmluft til overfladen er lysebrun og lækker.
Server den med en god tomatsovs og eventuelt en skive grovbrød eller en salat.
Tomatsovs
Tomatsovsen kan passende laves, mens de revne squash drypper af og simre til flanen er færdig.
Sovsen på billedet er lavet ved at svitse 1 løg, 2 fed hvidløg, 1 stor gulerod og 3 stængler bladselleri i små tern i lidt olie. Derefter tilsatte jeg en dåse flåede tomater og lod det simre i 20 minutters tid. Jeg smagte den til med en håndfuld frisk basilikum og oregano, lidt salt og peber og blendede den til sidst jævn.
Min datter var vild med den, og spiste den næsten som suppe.
Skriv et svar