Forleden aften kastede jeg mig ud i at lave en gang fish and chips. Jeg er ellers ikke så meget til friture, men med en fryser fuld af kuller og en lyst til at prøve noget nyt og nemt, var det lige det, der faldt mig ind.
Vi spiser normalt fisk et par gange om ugen, men på det seneste har vi været kørt lidt surt i de samme retter. Det var derfor tiltrængt at prøve noget nyt. De traditionelle fritter blev dog erstattet med ovnbagte rodfrugter, så det hele ikke blev alt for olieret.
Sådan engang fingermad er virkelig et hit hos både den lille og hendes far. Det er superlet at lave, smager rigtig godt, og på trods af den mindre rare lugt af friture, vil retten helt sikkert blive en genganger på middagsbordet.
Fisk
450 g torskefisk
200 g mel
200 g mørk øl
1 æggehvide
salt og peber
1 l smagsneutral olie
Drys salt og peber over fisken, og lad den stå at trække. Sigt melet i øllet lidt ad gangen og pisk grundigt, så der ikke kommer klumper. Stil derefter dejen på køl, og klargør rodfrugter og dip.
Når rodfrugterne er i ovnen, piskes æggehviden stiv og vendes forsigtigt i dejen.
Hæld olien i en gryde, og fyr godt op for varmen. (Hvis temperaturen er for lav, bliver fisken tør og dejen bliver ikke sprød, som den skal.) Skær fisken i passende stykker, og dyp den i dejen. Lad den dryppe lidt af og kom den derefter i olien. Tag fiskestykkerne op, når de er gyldne og læg dem til afdrypning på et stykke køkkenrulle.
Server dem i kræmmerhuse med ovnbagte rodfrugter og med små skåle med dip.
Tatarsauce
1 dl mayo (gerne hjemmelavet af den æggeblomme, der alligevel er i overskud, lidt sennep og eddike, salt og 2-3 dl vindruekerneolie)
1 spsk finthakket purløg
1 spsk hakket kapers
2 finthakkede cornichoner
1 spsk revet salatløg
2 spsk skyr
Lidt sennep.
Bland alle ingredienser med undtagelse af sennep. Den skal først bruges til tilsmagningen til sidst.
Ærtedip
200 g ærter
1 fed hvidløg
Saften fra 0,5 citron
Salt og peber.
Blend ærter, hvidløg og citron til en grov puré og smag til med salt og peber.
Rodfrugtfritter
2-3 bagekartofler
4 gulerødder
3 persillerødder
1-2 tsk olie
Salt
Skær grøntsagerne i stænger og kom dem i en plastikpose sammen med olien. Tryk dem rundt i posen, så de blandes med olien. Fordel dem derefter på en bageplade beklædt med bagepapir og bag ved 200 c i ca. 20 minutter. Drys med salt.
Andre rodfrugter som fx selleri og pastinak kan også bruges. Undgå rødbede til denne ret. Den er ikke god til dippene.
Skriv et svar