For et par uger siden var jeg inviteret til fremvisning af en ny dokumentarfilm om at spise insekter. Filmen hedder Bugs og har premiere i dag. Jeg kan varmt anbefale at tage et smut forbi biografen, hvis du gerne vil vide mere om, hvorvidt vi bør spise insekter og hvordan de indsamles.
I filmen følger vi tre unge mænd fra Nordic Food Lab på deres færd ud i verden efter mere viden om at spise insekter. Det er vanvittigt fascinerende at opleve deres nysgerrighed og åbenhed over for forskellige tilberedninger af kryb og kravl og især den enes stædige fokus på bæredygtighed.
Filmen præsenterer insekter som en god fødevaregruppe med mange delikatesser. Det er dog ikke entydigt, om vi nu alle sammen bør spise dem. For som med alt andet kan også insekter til madlavning industrialiseres i en grad, så det ikke længere er bæredygtigt. Og det var jo netop det, der var hensigten.
Filmen rejser en masse nye overvejelser og problemstillinger, og vi ser både de idylliske sider, hvor indsamling af insekter er en del af den lokale levevis og de barske sider, hvor der er tale om benhård forretning.
Hvis du er blevet nysgerrig kan du se en forsmag på filmen her.
Efter filmen blev vi budt på et par interessante smagsprøver, som kokken Roberto Flore stod bag. Han er chefkok hos Nordic Food Lab og medvirker også i filmen.
Jeg havde set frem til de små retter med en god blanding af rædsel og nysgerrighed, og blev faktisk en lille smule skuffet over, at der ikke var så mange insekter som forventet. Det var der dog en god forklaring på. I Danmark har vi bare ikke særlig god adgang til spiselige insekter, og det går jo ikke at importere, når temaet er bæredygtighed. Se, den begrundelse kunne jeg godt lide.
Mærkelig mad var der dog nok af, for udfordres skulle vi. Menuen stod derfor på sprødt fiskeskind, hjertetatar med figen i Anty gin og minitacos med larver. Så lidt insekt var der trods alt. Hele herligheden blev skyllet ned med Anty gin.
De små tacos var virkeligt gode. Så gode at der var flere, der hapsede en ekstra. Og jeg fortrød, at jeg ikke gjorde det. Hjertetataren smagte faktisk også godt, men den lille anretning var næsten for stor, da smagen var meget mættende.
Anty gin ville jeg virkelig gerne smage igen. Det blev kun til et ganske lille nip, da det ikke engang var frokosttid, og jeg skulle tilbage på arbejde. Ginen er destilleret på myrer, og smager meget mildt samtidig med at myresyren får det til at prikke på læber og tunge. Spøjst og godt. Der er kun lavet 99 flasker, så får du muligheden for at smage, er det bare med at sige ja tak.
På baggrund af både film og smagsprøver er det min personlige vurdering, at vi nok ikke skal passe på med at hype insekter for meget, og at det nok ikke er meningen, at vi skal spise insekter overalt på planeten. Men næste gang jeg tager til Asien skal jeg dælendytme smage en græshoppe. Det turde jeg ikke sidste gang.
Skriv et svar