
Fedtebrød bagt med kokos og smør smager vanvittigt godt – og især når der er kræset for glasuren. Traditionelt røres den med romessens, men der kommer altså noget mere spræl i ved at bruge ægte rom. Man kan også bruge citronglasur, hvis man ønsker en mere frisk smag eller måske vil undgå alkohol. Jeg laver altid begge dele, og kan umuligt vælge en favorit.
Fedtebrød er en af den slags småkager, hvor man på ganske kort tid, kan fylde flere kagedåser. Egentlig var det min plan, at årets kagedåse skulle indeholde en slags “skær-og bag” småkage, hvor man nemt og hurtigt skærer småkageskiver af en lang rulle dej. Da jeg nåede dertil, var kagedåserne dog allerede fyldt til bristepunktet, så det må blive næste år. Fedtebrød er heldigvis lige så nemme. Man bager kagen i en eller flere stænger, og skærer den derefter i snitter. Nem og enkelt.
Opskriften til kagedejen har jeg lånt fra en gammel bagebog “Vi bager” fra 1969, som jeg fandt i sommerhuset. Den er fyldt med hundredevis af gamle klassiske kageopskrifter og de sider, der burde være blanke, er fyldt ud med min mors håndskrevne noter. Der ligger også festsange og udklip mellem siderne, så det er et helt eventyr at åbne den. Bogen er udgivet af Politikens forlag og er målrettet deres kvindelige læsere. Den var nok ikke gået i dag…
Glasuren er min egen fornyelse til de traditionelle kager. I opskriften fra 1969 skal de nybagte stænger pensles med glasur, mens de stadig er varme. Jeg kan godt se idéen med at glasere dem på den måde, men jeg er altså mest til et tykt lag glasur med power i smagen.

Romglasur eller citronglasur?
Traditionelt er der romssmag i glasuren til fedtebrød. Jeg er klart tilhænger af at bruge rigtig rom i stedet for essens. Nogle vil måske synes, at smagen bliver for kraftig, men så kan man eventuelt fortynde med vand. Det er SÅ meget bedre end romessens!
Fedtebrød har mere tekstur og smag end mange andre danske julesmåkager. Kombinationen af kokos og rom sender smagsløgene direkte til Caraibien, og fedtebrød er på en gang en traditionel småkage og en herlig, eksotisk mundfuld. Husk at bruge lys rom til glasuren, så den bliver fin og hvid.
Citronglasuren var først og fremmest tænkt som et alternativ, til dem der ikke ønsker ægte rom i deres kage, men hold op hvor smager det bare godt! Resultatet er en helt anden kage end den med romglasur. Manden synes, at den er lidt for sur, men det er han altså alene om herhjemme. Vi andre er vilde med dem. Citron og kokos er en vidunderlig kombination, og citronglasuren giver den søde kokoskage karakter med sin friske smag. Det er virkelig et hit.
De to kager er meget forskellige i smagen, og jeg er lige vild med begge slags. Da opskriften giver omkring 60 kager, er der heldigvis mulighed for at dele kagerne op i to portioner og bruge begge slags glasur. Det gør jeg altid. Sørg for at holde glasurene adskilt, så de ikke forveksles. Det er ikke rart at få rom i munden, hvis man forventer citron – eller omvendt.
Jeg pynter altid citronkagerne, så det er nemt at se forskel. Romkagerne er til gengæld uden pynt – så er jeg nemlig sikker på, at børnene kun tager dem med citron, og lader de “kedelige” fedtebrød tilbage på kagefadet. Det er et nemt lille trick, som jeg kun kan anbefale.
Sådan laver du fedtebrød
Dejen til fedtebrød kan godt være lidt drilsk, da den revne kokos gør dejen en anelse usammenhængende. Tricket er at forme tre stænger af dejen med lette bevægelser, og trykke dem lidt sammen, når de er på bagepladen.
Lad kagerne ligge på bagepladen 2-3 minutter efter bagning, og skær dem så i skrå snitter på 1,5 cm i bredden. Du vil sandsynligvis opleve, at dejen smuldrer, men her gælder det bare om at slå koldt vand i blodet. Det skal nok gå. Det er ikke vigtigt at skære helt igennem. Skær så dybt du kan, uden at skubbe for meget til kagerne, og lad dem så køle helt af på pladen. Så bliver de lækkert sprøde, og du kan nemt dele dem i snitter.
Læg en klat glasur på hver kage, drys evt. med krymmel, og lad glasuren størkne. Opbevar fedtebrødene i en kagedåse, der slutter tæt.


Fedtebrød med to slags glasur
Ingredienser
Fedtebrød
- 125 g mel
- 1/4 tsk hjortetaksalt
- 125 g smør
- 65 g kokosmel
- 65 g sukker
Glasur
- 100 g flormelis
- citronsaft
- lys rom
- krymmel
Sådan gør du
Fedtebrød
- Tænd ovnen på 200c
- Bland mel og hjortetaksalt, og smuldre smørret heri. Tilsæt kokosmel og sukker.
- Ælt dejen sammen, og rul den i tre lange stænger.
- Læg stængerne på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag dem 10-15 minutter ved 200c.
- Tag stængerne ud af ovnen, og skær dem ud i ca. 1,5 cm brede snitter, mens de stadig er varme. Lad dem derefter køle af på bagepladen.
Glasur
- Fordel flormelis i to skåle. Rør citronsaft i den ene portion, så der opnås en tyk glasur. Læg en klat på halvdelen af kagerne, og drys med krymmel.
- Rør nu rom i den anden skål flormelis, og glaser resten af kagerne med romglasur.
Bemærkninger
Jeg bliver så glad, når jeg hører fra dig!
Jeg håber derfor, at du vil skrive en kommentar, hvis du laver en af mine opskrifter – eller bedømme den med stjerner. På den måde kan jeg se, hvad der virker, hvad I kan lide og om noget skal justeres. Du må også gerne tagge mig på instagram, hvis du lægger et billede op der.
Jeg besvarer selvfølgelig alle kommentarer.
Skriv et svar