Så blev det da efterår, og jeg har en herlig opskrift, der passer perfekt til lidt sofahygge, når regnen slår mod ruderne og blæsten virvler op i de gyldne nedfaldsblade.
Det er ikke mange indlæg jeg har fået skrevet de sidste par måneder. Til gengæld har jeg med garanti skrevet om kastanjelykke i dem alle sammen, og det fortsætter jeg så med endnu. Lidt ude af sæson, men aldrig for sent. Denne gang gælder det nemlig falske kastanjer, som kan laves hele året, omend de smager allerbedst lige nu og her i efterårsmånederne. De ligner efterår og de smager også sådan. Sød peanutbutter og mørk chokolade. Det er den helt rigtige kombination til de mørke aftener, hvor smagen også gerne må være dyb og intens – og i skarp kontrast til sommerens lyse nætter og friske røde bær.
Der skal kun bruges fire ingredienser til opskriften, som umiddelbart virker ret enkel. Da massen er meget blød, kan det dog godt blive til en del ture fra fryser til køkkenbord og tilbage igen. Sæt gerne de ældste børn til at lave kastanjerne selv, men lad jer ikke narre til at tage de yngste med i køkkenet. Det tror jeg, at de færreste har tålmodighed til.
Mine børn er i øvrigt vilde med kastanjerne, og især den yngste kan spise adskillige, hvis han får lov. De er ellers temmelig kalorietunge, og for mig passer en enkelt kastanje helt perfekt som lidt sødt til kaffen.
Har I i øvrigt bemærket, hvor mange opskrifter med peanutbutter, der efterhånden er kommet på bloggen? Det er kommet lidt bag på mig, hvor glad jeg blevet for det klistrede nøddestads, som Pigen tidligere kaldte “det der mig og far godt kan lide”. Nu er vi fire i den fanklub.
Hvordan er jeres forhold til peanutbutter? Er det også noget, I har skullet lære at spise eller har det været en winner fra første smagsprøve?

Falske kastanjer
Ingredienser
- 150 g peanutbutter cremet
- 50 g smør blødt
- 50 g flormelis
- 200 g mørk chokolade 70 %
Sådan gør du
- Bland peanutbutter, smør og flormelis til en klæbrig masse. Fordel den i et lag på 2-3 cm i en beholder og sæt den i fryseren i 30-40 minutter, til massen er fast og til at arbejde med.
- Tril ca. 16 kugler, og kom dem løbende tilbage i fryseren, så de ikke bliver bløde og mister formen. Læg dem fx på en tallerken beklædt med bagepapir. Massen bliver hurtigt blød, og der skal arbejdes hurtigt, hvis man skal nå at trille alle kuglerne på en gang. Sæt evt. massen tilbage i fryseren efter 8 kugler, og vent 10-15 minutter, inden du triller resten.
- Opbevar kuglerne i fryseren, indtil de skal overtrækkes med chokolade.
Chokoladeovertræk
- Hak chokoladen meget fint. Smelt 2/3 over vandbad, og kom resten i en skål. Hæld forsigtigt halvdelen af den smeltede chokolade i skålen til den hakkede chokolade, og vend det sammen. Hvis det smelter sammen, er chokoladen klar til brug, ellers tilsættes lidt mere smeltet chokolade.
- Tag et par kugler ud af fryseren. Stik en kødnål i, og dyp dem i chokolade. Sæt dem derefter til afkøling på et stykke bagepapir. Det lille hul fra kødnålen dækkes til ved at stryge en finger eller bagsiden af en teske henover.Fortsæt til alle kuglerne er overtrukket med chokolade. Hvis chokoladen bliver for fast, tilsættes mere af den smeltede chokolade, som holdes varm over vandbadet.
- Opbevar de falske kastanjer i køleskabet indtil de skal spises. De bliver bløde og lækre på ganske få minutter, og chokoladeovertrækket holder fint på formen.
- Kom overskudschokoladen i en beholder, og gem den til næste gang du skal overtrække falske kastanjer eller andre søde sager.
Hvor er de bare fine!!!! Jeg tror de er lidt for voldsomme til mig men de ser helt fantastiske ud og jeg vil se om jeg ikke kan huske dem næste år i kastanje sæsonen.
Sådan en kastanje er altså også lidt af en mundfuld, men en enkelt en til en bitter kom kaffe er virkelig skønt.
Jeg var så stolt af, at jeg fik lavet opskriften allerførst i kastanjesæsonen, men så gik der lige et par uger, før jeg fik delt den… 🙂