Jeps, den er god nok! Jeg har fusioneret en croissant med en doghnut med en kanelsnegl. Hvad siger I så?
I drømmer ikke om, hvor længe jeg har gemt på denne opskrift. Jeg ville have delt den op til efterårsferien eller bare som den allerførste efterårsopskrift. Den er nemlig så ekstravagant, at jeg syntes, at den skulle have sin helt egen anledning. Efterårsferien havde været helt perfekt, for den her opskrift er af den allermest legesyge slags. Den er resultatet af et festligt eksperiment, som ikke blev helt så godt som håbet, men som til gengæld vinder på barnlig overdådighed. Ikke noget “less is more” her. Der skal bare fuld knald på kalorierne.
Og den er altså stadig god! Det er bare ikke sådan en kage, som man laver igen og igen. Det er den alligevel lidt for besværlig til, og derfor har jeg heller ikke selv gjort mig den umage at lave en ny portion, da det viste sig, at billederne er slørede. Jeg håber, at I bærer over med det.
Og jeg håber også, at I ikke har glemt bloggen her helt under mit fravær. Et fravær der betyder, at opskriften her alligevel skulle blive min første efterårsopskrift, selvom kalenderen allerede siger november. September og oktober bød på så mange nye ting, at bloggen fik lov at hvile imens. Særligt oktober har været en virkelig skøn måned, og lige nu lader det til at november følger trop. Det plejer ellers at være en måned jeg gerne springer over, men i år er det helt anderledes. Det er altså skønt, og jeg er sprængfyldt med god novemberenergi, som også gerne skulle give udslag i lidt mere aktivitet her.
Og så er det vist på tide at fortælle lidt mere om mine cronuts. Det er intet mindre end de mest svulstige kager, jeg nogensinde har lavet, og så kombinerer de smagen af mine tre yndlingskager. Sådan kommer man ud over problemet med at vælge mellem croissant, doughnut eller kanelsnegl til kaffe. Bum, så klarede vi lige den.
Man skal dog ikke tro, at der også kan indhentes besparelser på kaloriefronten. Der er man ærlig talt ret godt dækket ind med en friturestegt, smørholdig croissantdej. Jeg kan klare lige præcis én cronut, hvilket er en del færre en mere almindelige doughnuts. Men det er heldigvis ikke emnet her.
Jeg forsøgte faktisk også med en ovnbagt portion, men det viste sig at være helt forket. Friture skal der til, når der skal laves vaskeægte kanelcronuts. Forestil jer en lun doughnut, der falder fra hinanden i lækre croissantflager og som dufter og smager af kanel. Med et tykt lag chokoladeglasur på toppen, nærmer vi os altså perfektion. Mmmmm.
Der er desværre sket det uheldige, at jeg har mistet mine opskriftnoter, og derfor ikke længere husker den præcise mængde kanelsukker. Det gør nu ikke så meget. Det eneste virkeligt vigtige er, at der bruges flormelis i stedet for almindelig sukker, da dejen ellers vil gå i stykker. Forholdet mellem sukker og kanel er op til dig, og så skal der bare strøs et tyndt og dækkende lag over dejen.

Ekstravagante cronuts à la kanelsnegl
Ingredienser
- 25 g gær
- 2 dl vand
- 1 æg
- 50 g sukker
- 1 tsk salt
- 450 g hvedemel
- 250 g koldt smør
- kanel og flormelis til kanelsukker
- 1 l olie
- evt. chokoladeglasur og almindeligt kanelsukker til pynt
Sådan gør du
- Rør gæren ud i koldt vand. Tilsæt æg, hvedemel, salt og sukker, og ælt dejen sammen i ca 5 minutter, til dejen er smidig. Lad dejen hvile i køleskab i en halv time.
- Rul dejen ud i en firkant på ca. 1-2 cm tykkelse på et meldrysset bord. Skær smørret med en osteskærer, og fordel skiverne midt på dejen, så der er en bred kant hele vejen rundt. Fold de fire sider ind, så smørret dækkes helt. Tryk dejen sammen, og læg den på køl 20-30 minutter til smørret igen er hårdt.
- Rul dejen aflang til den er ca. 1 cm tyk. Drys kanelsukker over dejen i et tyndt, men dækkende og ensartet lag.
- Fold først den ene side over midten, og læg dernæst den anden side over, således at der bliver tre lag. Sæt dejen på køl i 20-30 minutter.
- Gentag ovenstående to gange, så dejen foldes og rulles i alt tre gange, og der bliver 27 lag i alt. Hver forsigtig ved udrulningen, så der ikke går hul på dejen. Brug rigeligt med mel, og børst det væk inden du folder dejen.
- Efter sidste udrulning stikkes dejen ud til doughnuts. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem hvile 1,5 timer.
- Varm olien langsomt op i en gryde. Når den syder omkring en træpind, er den klar. Friter 1-2 cronuts i olien ad gangen i et par minutter. Tag dem op, og lad dem dryppe af på fedtsugende papir.
- Spis dem som de er, eller pynt dem med chokoladeglasur og kanelsukker.
Ih!… Du er tilbage! ❤️
Jeps! Og sikke en velkomst ❤️
Velkommen tilbage. Dejligt at det var lutter gode ting, som holdt dig væk <3
Tak! Det har været godt at skrue lidt ned for blusset, så de gode ting fik ekstra plads. Det kan jeg ellers godt glemme.
ØJ hvor ser de gode ud!
Tak! Det er nok de mest syndige kager, jeg nogensinde har lavet 🙂