Også her på bloggen er nytåret anledning til tilbageblik, refleksion og planlægning. Jeg synes selv, at det er ret vildt, hvad min lille blog har ført med sig i 2014, og det giver da også lidt forhåbninger til, hvad det kommende år kan byde på og en masse idéer til, hvordan jeg kan gøre mit lille fristed mere rart og indbydende – både for mig selv og for jer, der af og til kigger forbi.
Da jeg oprettede bloggen for snart to år siden, brugte jeg mine familiemedlemmers navne, men var ellers anonym, og end ikke mine nærmeste kendte til bloggen. I dag er det omvendt. Navnene er fjernet, men flere og flere ved, hvem jeg er, og som noget nyt i 2014 har jeg et par gange valgt at bruge mit fulde navn i sammenhæng med bloggen. Det er nemlig svært at bevare anonymiteten, når bloggen lige pludselig byder på oplevelser også uden for skærmen.
I 2014 har bloggen givet mig følgende oplevelser og muligheder, som har gjort mig glad, stolt og fyldt med forundring over, hvad lidt skriblerier kan føre med sig:
- Jeg har fået et billede i bogen ‘Eat Smart in Copenhagen’, som blev lanceret i oktober. Billedet var det første billede taget med et fornuftigt kamera i 2014, og det kamera har jeg derfor holdt mig til lige siden.
- Jeg har deltaget i to madbloggerudfordringer og elsker, at der er plads til den form for leg bloggerne imellem
- I maj deltog jeg i COOP’s konference ‘Mad! er meningen’ for fødevarebranchen i Danmark. Det var superspændende og lærerigt, og lidt nervepirrende at præsentere sig som blogger blandt branchefolkene.
- Sidst på året blev jeg tilbudt at skrive et kapitel med 10 opskrifter til en kogebog. Det var et fristende tilbud, men af forskellige årsager føltes det ikke helt rigtigt i maven, så det blev et nej tak. Jeg ved, at beslutningen var rigtig, men af og til kan jeg godt fortryde den, for hvor ville det dog kunne blive en spændende oplevelse.
Det er dog ikke kun bloggen der har gjort noget for mig 🙂 Jeg har også udnyttet min barsel til at kræse lidt ekstra om den, og har bla. tilføjet et opskriftindeks og tilpasset layoutet, så jeg er næsten tilfreds. De sidste justeringer kommer forhåbentlig på plads i denne uge, og forhåbentligt finder jeg også snart tid til at lave et nyt menupunkt, som jeg har haft i tankerne længe. Mere skal der ikke skrives om det lige nu.
Jeg vil også påstå, at jeg er blevet væsentligt skarpere til at tage indbydende billeder. Jeg har stadig meget at lære, og vil virkelig gerne være bedre, men helst uden at bruge for meget krudt på det. Mit køkken bliver aldrig et fotostudie, og fotobøgerne vinder aldrig over romanerne, når jeg skal vælge godnatlæsning. Efter et halvt år på natbordet er de nu tilbage i reolen.
Heldigvis er der andre veje til i hvert fald lidt bedre billeder. Jeg har fået sat en god blitz på kameraet, og er blevet bedre til at tænke i billeder, inden hele familien sidder bænket med rumlende maver og bestikket i hænderne. Det er en ikke helt uvæsentlig faktor.
Noget helt andet, der er begyndt at fylde lidt mere på bloggen, er små dagbogsnotater og mine håndarbejdsprojekter. Det sidste er kommet for at blive, men måske ryger dagbogsnotaterne ud, når jeg vender tilbage til mit arbejde om få måneder. Selvom jeg godt kan føle mig presset på blogtid med vågne børn fra kl. 7-23, ved jeg, at tiden kun bliver mere stram, når der også skal klemmes 40 timers arbejde ind. Jeg elsker at kigge tilbage på vores oplevelser, men hvis jeg bliver nødt til at vælge, vil jeg trods alt hellere bruge tid sammen med min familie end bag et kamera eller på at skrive om dem.
En af mine mest besøgte sider er min guide til Paris med små børn. Jeg elsker selv at læse rejseguides hos andre bloggere, så den slags guides kommer der helt sikkert flere af. I 2015 planlægger vi bl.a. en rejse til den nordamerikanske østkyst, og har netop sat et rejsebureau på sagen. Jeg glæder mig til, at det hele falder på plads, så vi kan involvere vores datter i planerne.
Jeg kunne fortsætte dette nytårsindlæg i en evighed, men da der også skal være lidt at skrive om resten af året, vil jeg slutte af med et lille overblik over det forgangne års mest populære opskrifter. Det er jo trods alt en madblog 😉
Jeg har kigget lidt på, hvilke indlæg, der har fået flest besøg gennem året, og hitlisterne kommer her:
Top 5 over indlæg med flest besøg i 2014:
- kartoffelpizza
- portobellosvampe med gedeost, honning og nødder
- müslibarer med kondenseret mælk
- pasta med bladbeder
- pærecrumble
- müslibarer med kondenseret mælk
- orangegrene/syltet appelsinskal
- poppede sorte ris
- koldhævet grovbrød
- ærtesuppe med champagne
Listerne byder ikke på de store overraskelser, men jeg vil dog gerne fremhæve enkelte resultater. Det varmer nemlig min madglade sjæl, at de lidt anderledes opskrifter som orangegrene og poppede sorte ris har fået plads på top 5. Tænk at så mange mennesker kommer på at lave netop disse ting. Bladbedeopskriftens placering fortæller vist også en lille historie om, hvad der foregår i de danske køkkener. Når så mange googlesøgninger sender folk videre til netop min opskrift, må det skyldes, at der for det første ikke findes ret mange opskrifter med bladbeder, og at der for det andet er en spirende interesse for denne – og nok også andre – lidt glemte grøntsager. Det synes jeg ret godt om.
Ærtesuppen lader desuden til at have indgået i rigtig mange nytårsmiddage eller i hvert fald overvejelser om nytårsmiddage. Den er blevet googlet helt i top i løbet af årets to sidste uger, og jeg bliver da helt flov over det meget lidt flatterende billede, der repræsenterer den.
Vi fik i øvrigt også selv ærtesuppe til forret – dog i en kold udgave. Opskriften kommer snarest, for jeg har en fornemmelse af, at de grønne supper er kommet for at blive.
Jeg vil også bruge nytåret som anledning til at fremhæve de opskrifter, som jeg selv har sat allermest pris på gennem året, og som jeg har planer om at lave igen og igen, hvis ikke jeg allerede har gjort det. Det har ikke været nogen let udvælgelse, men jeg har prøvet at komme lidt omkring både sødt og sundt, hverdag og fest.
I 2014 var thaisauce, yndlingssommersalaten, pizza, de glaserede thaikødboller og brie/pærekomboen hyppige gengangere i køkkenet, og det bliver de også i 2015. Mine søde drømme handler om nougatstænger, kanelsnegle, rabarbermuffins og applecurd, og jeg glæder mig til det bliver årstid for grøntsagerne til den nordiske wok, salaten med bagte rødbeder og brombær og squashsalat med feta og persille.
Hvis jeg kan få fat i ingredienserne skal vi også have torskekæber i tomat, blæksprutte à l’américaine,
citronpasta med kammuslinger og ærteskud, og vi kommer da heller ikke uden om den marrokanske kyllingtagine eller de lækre fougasse.
Til alle jer, der søger efter opskrifter med bladbeder, vil jeg lige anbefale min opskrift på sølvbeder på italiensk. Den smager forrygende, og kan sagtens laves med bladbeder.Her allernederst på siden vil jeg blot sige godt nytår til alle jer der fandt vej gennem mine mange ord. Jeg tør næsten allerede nu love, at dette bliver årets længste indlæg.
Godt nytår og kom snart igen!
Det lyder til at have været et spændende og stort år for dig og bloggen 🙂 Det er altid dejligt, når man føler, at der bliver sat pris på og vist interesse for det arbejde, man lægger i den 🙂
Ja, det har været godt med lidt anerkendelse. Jeg bliver altid utroligt glad for både de muligheder, jeg har fået, og de søde kommentarer til indlæggene.
Hep – dine billeder er altid indbydende, fik straks lyst til sild af dit nyeste indlæg, endda helt uden at bryde mig om karrysalat 😀
Spændende år, du har haft i øvrigt – når man ser dets punkter remset op især – godt (forsinket) nytår 😀
– Anne
Orv, tak skal du have! Sikke en kompliment. Godt nytår til dig også, Anne – bedre sent end aldrig 🙂