Jeg har sådan glædet mig til at dele denne opskrift på supersund luksuschili med kylling og quinoa. Har du ikke en slowcooker, er der også anvisninger til tilberedning på komfur.
Hvis der er en ret, der kendetegner januar hjemme hos mig, så er det denne supersunde og superlækre chili med quinoa og kylling. Takket være min nye slowcooker er det lynhurtigt blevet en nem hverdagslivret, som vi har spist hver uge siden nytår.
Det er en af dens slags retter som kamuflerer al sin sundhed i velsmag og tyk sovs. For mig er den bedste comfortfood den slags, der kan spises med ske, og der findes altså ingen anden måde at spise denne chili.
Men før vi går til opskriften, så tjek lige her hvor sund den er:
For det første er der hverken tilsat sukker eller fedtstof. Så spares der lidt kalorier der, og det helt uden at det går ud over smagen.
Dernæst er der quinoa i, som jo er udråbt til at være noget af det allersundeste i hele verden. I denne ret er de små spise korn med til at skabe fyldighed i retten, og gør den dejligt mættende, så man ikke behøver brød eller ris til.
Bønner! Det giver sig selv. Bønner er en supersund proteinkilde og hører selvfølgelig til i en rigtig chili.
Kylling er der også i. Jeg har aldrig helt forstået, hvorfor mange kvinder på kur vælger kylling frem for andet kød, men jeg bøjer mig støvet, og kommer kylling i min chili. Og det smager så fantastisk, at jeg ikke selv kunne finde på at erstatte dem med andet kød i denne ret.
Sidst men ikke mindst er der jo også en god sjat rødvin i retten. Vi skal jo ikke gå ned på antioxidanter, vel? Rødvin skal der til.
Til gengæld er der måske ikke helt så mange grøntsager i, som nogen kunne ønske. Men så er det jo heldigvis fuldt ud tilladt at servere dem ved siden af som salat, i stave eller bagt i ovnen. Selv foretrækker jeg at spise grøntsagerne enten før eller efter min chili – allerhelst som en køkkensnack mens de sidste ting gøres klar. Den deal er børnene også ret pjattede med, og der kan virkelig ryge mange grøntsager indenbords på den måde. Det gælder både deres højtelskede gulerødder og de lidt mere specielle slags som glaskål og persillerod.

Crockpot quinoachili med kylling
Ingredienser
- 3 dl bønner tørrede
- 1 rødløg i tern
- 2 fed hvidløg presset
- 2 tsk spidskommen stødt
- 1 tsk tørret chili knust/flager
- 1 dl quinoa
- 680 g mosede tomater
- 2 dl rødvin
- 2 kyllingebryster 350-400g
Servering
- 1-2 lime i både
- 1 bundt koriander
- 200 g græsk yoghurt eller creme fraiche
- 12-16 tortillachips
- 1 frisk chili i skiver
Sådan gør du
Dagen før
- Udblød og kog bønnerne efter anvisning på pakken.
Quinoachili med kylling
- Kom alle ingredienser undtagen kylling i slowcookeren. Vend ingredienserne sammen, og læg derefter kyllingen i. Sørg for at kyllingen er dækket af sovs. Tilbered på lav i ca. 7 timer.
- Brug to gafler til at dele den tilberedte kylling i mindre bider. Server med fx yoghurt, koriander, avocado, lime, tortillachips og frisk chili.
Bemærkninger
- Skær kyllingen i mundrette bider, og brun dem i lidt olie. Tag dem op, og steg løgene bløde i samme gryde. Tilsæt hvidløg og steg yderligere et minut.
- Kom kyllingen tilbage i gryden sammen de øvrige ingredienser undtagen quinoa og de kogte bønner.
- Lad retten simre under låg ca. 30 minutter. Kog imens quionoaen i en anden gryde. Tilsæt quinoa og bønner, når saucen er tæt og god, og lad dem simre med i ca. 10 minutter.
Øj som det bare lyder lækkert og billederne er altså også helt fantastiske. Selvom jeg elsker grøntsager (og faktisk ofte spiser dem frem for kødet) behøver det altså hellere ikke være store mængder grøntsager i alting. Som du skrev i dit svar til mig da jeg skrev om kage så er hjemmelavet mad godt så længe der er en balance. Hvis man meget gerne vil have flere grove grøntsager i kan man jo bruge sådan en hjemmelavet tomatsovs som jeg laver med masser af grove (blendede) grønsager istedet for dåsetomaterne. Jeg har endnu ikke mødt den ret der ikke er blevet bedre af det…
Det lyder godt med sådan en hjemmelavet sovs. Måske jeg skulle prøve at lave en kæmpe portion, så der er lidt på lager 🙂 I øjeblikket sværger jeg til Urtekrams mosede tomater – det er så dejligt nemt, og så smager det så godt, at jeg af og til bruger det som pizzasauce rent. Men der er selvfølgelig også salt i -> normalt undgår jeg den slags produkter. Og så er vi ude i balancesnakken igen – af og til er en genvej ikke helt dum.
Jeg har lært at elske genveje. Engang ville jeg aldrig have købt ting som færdig pesto eller tomater tilsat salt, men helt ærligt er det kun mig selv jeg snyder på den måde for hvis de bedste tomater er dem der er tilsat salt eller den færdige pesto er 100 gange bedre end den jeg selv kan lave om vinteren jammen så er det da fantastiske genveje. Det var mere hvis du synes du gerne ville have lidt flere grove grønsager i retten.
Pesto køber jeg mig altid til – og altid den samme. Den er megadyr, men det er det jo også at lave det selv, og det er aldrig lykkedes mig at få den hjemmelavede til at smage lige så godt.
Jeg vil helt sikkert tage dit tip med den hjemmelavede sovs til mig. Det er lige noget for mig og min crockpot 🙂
Den pesto jeg køber er også dyr men hvis man skal lave den ægte på dansk indkøbte varer tror jeg faktisk at det er dyrere at lave den selv. Om sommeren laver jeg gerne pesto på alt muligt dejligt grønt fra haven 0g med nødder som jeg nu synes det passer bedst. Det er jo en helt anden ting men smager forrygende godt og kan bruges til stort set det samme.
Din crockpot er helt sikkert genial til hjemmelavet tomatsovs. Jeg laver mit ved at langtidsbage det i ovnen i jerngryder så det er hen af det samme.
Åh ja, sådan en hjemmelavet pesto med grønt fra haven og nødder, uhm.