Julen er andet end kager. Fx disse lækre butterdejspakker med ost og kirsebær!

Butterdej fyldt med smeltet brieost, sød kirsebærsauce, lidt hasselnødder og et pift af timian… Det er en hapser lige efter mit hjerte. De tager ingen tid at lave, og er mit bud på en hyggelig og spontan lille snack, der kan spises både morgen, middag og aften. Den sprøde dej, der falder i flager og mødet med den smeltede ost er helt sublim. Kirsebærsaucen giver både sødme og lidt syrlighed, mens timian og nødder gør de små pakker ekstra delikate og indbydende. Perfekt til juledagene og vinterens selskabeligheder.
Jeg har fundet inspiration til de små hapsere på diverse amerikanske madblogs, hvor de laver noget lignende med tranebærsovs til Thanksgiving. Det er ret godt tænkt at trylle en rest tranebærsovs fra den store kalkunmiddag om til små lækre hapsere, og jeg synes, at vi skal gøre det samme med den kirsebærsauce, som er til overs fra julemiddagen. Så minimerer vi madspild, og har samtidig en virkelig god anledning til at lave lidt ekstra lækkerier. Win win!

Briehapsere i to størrelser
Det bedste ved de lækre hapsere er, at der er så mange serveringsmuligheder. I opskriften har jeg givet to beskrivelser af fremgangsmåden, alt efter om man ønsker små hapsere eller større pakker.
De små hapsere (billedet ovenfor) er helt vildt hyggelige til selskaber, og kan fx serveres til aperitiffen før en god middag eller som en lækker bid til gløgg eller portvin. De større pakker (billedet nedenfor) passer perfekt til morgenbordet, hvor de kan nydes som wienerbrød. De kan også serveres som forret eller som en herlig ostedessert. Det er helt op til dig.
Da denne jul desværre ikke byder på så meget selskabelighed, går jeg i år med de større butterdejspakker. Min familie er vilde med dem, og det er en nem måde at forkæle dem med ekstra lækker morgenmad. Det tager bare en halv time at lave dem, og med færdigkøbt butterdej og kirsebær fra glas er opvasken minimal. Det er noget jeg sætter pris på.

Selvom begge varianter følger nogenlunde samme fremgangsmåde, bliver udtrykket lidt forskelligt. De små pakker vil uundgåeligt åbne sig lidt under bagning og afsløre det lækre fyld. De større pakker er nemmere at lukke sammen, selvom der er tilsvarende mere fyld i. Her er fyldet derfor gemt som en lille lækker overraskelse inden i pakken af flaget butterdej. Jeg synes lige godt om begge dele. Hvilken variant går du efter?

Sådan laver du briehapsere
Det er utrolig nemt at lave de lækre briehapsere. Beslut dig for hvilken størrelse du ønsker, og skær en rulle butterdej i 12 eller 24 stykker. De fleste færdigkøbte deje, skal hvile lidt, inden man ruller den ud, da de ellers kan revne. Husk derfor at læse på pakken og følg anvisningen.
Skær brieosten i små tern. Der må godt komme lidt skorpe med, men skær gerne det meste fra. En briehaps med skorpefyld er der ikke så meget spas ved.
Til opskriften har jeg brugt en helt almindelig kirsebærsauce, og da bærrene er relativt få, har jeg først kommet et lille dryp sauce på hapserne og derefter fordelt kirsebærrene ligeligt. Hæld gerne din kirsebærsauce i en skål – så er det lettere at få fat i bærrene og sikre, at der ikke kommer for meget sauce på dejstykkerne.
Du kan også bruge amarena kirsebær. I så fald skal du nøjes med bær og ikke bruge den sirup, de ligger i. Der er nemlig masser af smag og fylde i bærrene. Det er nok den udgave jeg bedst kan lide, men opskriften er lavet med almindelig kirsebærsauce, da det er min opfattelse, at det er mere almindeligt.
Jeg har også kommet lidt hasselnøddeflager i hapserne. Nødder og ost er en herlig kombination, og også i disse hapsere. Har du ikke hasselnøddeflager, kan du bruge lidt hakkede hasselnødder eller valnødder i stedet for. Den friske timian giver hapserne et herligt pift, så den må du endelig ikke udelade.
Kan I ikke spise alle hapserne på en gang, kan de heldigvis fryses inden pensling og bagning, så der er til en anden gang. Sørg for at de små pakker ikke er i kontakt med hinanden under indfrysning, da det er næsten umuligt at skille dem fra hinanden igen. Når du vil lave de frosne briepakker, skal du blot lægge dem klar på bagepladen, tænde ovnen og vente på, at den er tilstrækkeligt varm. Pensl hapserne med æg og bag dem et par minutter længere end normalt. Og så er der friske hapsere – eller morgenbrød.

Briehapsere med kirsebærsauce og timian
Ingredienser
- 275 g butterdej
- 100 g brie
- 1,5 dl kirsebærsauce (med 12-24 kirsebær)
- 10 g hasselnødder i flager
- 2 kviste timian
- 1 æg til pensling
Sådan gør du
Små briehapsere
- Skær både brieost og butterdej i 24 lige store stykker. Dryp en smule kirsebærsauce på hvert stykke butterdej, og læg et stykke ost ovenpå. Top med et helt eller halvt kirsebær, lidt timian og et par nøddeflager.
- Saml de fire hjørner over midt, og tryk dem let sammen. Tag fat i de fire hjørner/åbninger som opstår derved, og tryk også dem sammen på toppen, så du har en lukket pakke med samling øverst. Sæt pakkerne på bageplade beklædt med bagepapir.
- Pisk ægget sammen med 2 tsk vand, og pensl butterdejspakkerne. Bag dem i en forvarmet ovn ved 200° i ca. 18 minutter. Nyd dem varme direkte fra ovnen eller ved stuetemperatur.
Store briepakker
- Skær både brieost og butterdej i 12 lige store stykker. Brug evt. lidt mere ost end angivet i ingredienslisten. Dryp en teske kirsebærsauce på hvert stykke butterdej, og læg et stykke ost ovenpå. Top med et helt kirsebær, lidt timian og nøddeflager.
- Saml de fire hjørner over midten, og tag samtidig fat i de fire hjørner/åbninger som opstår derved. Tryk dem sammen på toppen, så det ligner en lille sæk. Tryk toppen af sækken fladt mod resten af pakken for mere ensartet bagning og for at pakkerne holder bedre sammen. Sæt pakkerne på bageplade beklædt med bagepapir.
- Pisk ægget sammen med 2 tsk vand, og pensl butterdejspakkerne. Bag dem i en forvarmet ovn ved 200° i ca. 22 minutter. Nyd dem varme direkte fra ovnen eller ved stuetemperatur.
Bemærkninger
Jeg bliver så glad, når jeg hører fra dig!
Jeg håber derfor, at du vil skrive en kommentar, hvis du laver en af mine opskrifter – eller bedømme den med stjerner. På den måde kan jeg se, hvad der virker, hvad I kan lide og om noget skal justeres. Du må også gerne tagge mig på instagram, hvis du lægger et billede op der.
Jeg besvarer selvfølgelig alle kommentarer.

Mmm- de ser både vildt lækre og overkommelige ud! Må hellere hamstre lidt kirsebærsovs inden jul 😉
Meget overkommelige endda 🙂 Og man skal aldrig gå ned på kirsebærsauce.
Glædelig jul til dig <3