Valbylille

Opskrifter og hverdagsliv

  • Opskrifter
    • Måltid
      • Morgenmad
      • Frokost og småretter
      • Snacks
      • Aftensmad
      • Salat og tilbehør
      • Madtærter og pies
      • Pandekager og vafler
      • Pasta
      • Pizza
      • Sandwich, tacos og burger
      • Suppe
    • Køkken
      • Asien
      • Danmark og Norden
      • England
      • Frankrig
      • Indien
      • Italien
      • Latinamerika
      • Middelhavet
      • USA
    • Nemt og hurtigt
      • Familiefavoritter
      • One pot / one pan
      • Slow cooker
    • Højtid og sæson
      • Efterår
      • Fastelavn
      • Forår
      • Fødselsdag
      • Halloween
      • Jul
      • Påske
      • Skolestart
      • Sommer
      • Valentinsdag
      • Vinter
    • Diæt
      • Glutenfri
      • Sund i januar
      • Vegetar
      • Vegansk
    • Kager og sødt
      • Brownies, muffins og andre små kager
      • Dessert og tærter
      • Is
      • Lagkage og skærekage
      • Slik og konfekt
      • Småkager og cookies
      • Syltetøj, sirup og smørbart
    • Brød og boller
    • Drikke
    • Sauce, dressing, syltet tilbehør mm.
  • Inspiration
    • Bøger, film og spil
    • Krea
    • Oplevelser
  • Krummer
    • Et år i Valbylille
    • Søndagsfavoritter
    • Sniksnak
    • Tænker på…
  • Om Valbylille

Boganbefaling: Ondskaben

26. juni 2016 by Valbylille Skriv kommentar

Ondskaben

Som jeg skrev i går, vil jeg henover sommeren komme med lidt flere boganbefalinger end sædvanligt. Det seneste halve år har jeg været på opdagelse både i Mandens bogsamling og på biblioteket. Ikke alt har været lige godt, men enkelte bøger fortjener et par ord her på bloggen. De fleste har en del år på bagen, og det vil virkelig være en skam, hvis de bliver glemt, blot fordi de ikke har potentiale som klassikere eller fordi filmatiseringen er mere kendt.

Jan Guillous “Ondskaben” er den første bog, der får lidt ekstra opmærksomhed her på bloggen. Den er måske ikke ved at blive glemt, men med en bragende god filmatisering og en alder af 35 år, synes jeg, at den skal forkæles med en lille omtale. Det er nok længe siden, at det sidst er sket.

Bogen er baseret på forfatternes egen opvækst og kostskoleophold i Sverige omkring år 1960. Det er en historie om vold og hvor svært det er at bryde fri fra den. Man følger hovedpersonen Erik, når han udsættes for systematisk afstraffelse af sin far og når han selv tyer til vold som bandeleder i skolen. Da han sendes på kostskole, beslutter han at sige farvel til vold og slagsmål, hvilket dog viser sig at blive sværere end forventet. På skolen har de ældste elever ansvaret for at opdrage de andre skoledrenge, og både lærere og ledelse lukker øjnene for selv de groveste metoder.

Voldsscenerne er beskrevet så malende, at  man næsten selv føler smerten og angsten, mens grusomheden får lov at trænge ind under huden. Det er grumt, det er rædselsvækkende, og det er virkelig velskrevet.

I filosofiske samtaler mellem hovedpersonen og hans værelsekammerat bliver man som læser hvirvlet ind i overvejelser om, hvorvidt man kan slå ondskab med intelligens, eller om vold kun kan bekæmpes med vold. Den dagsorden har desværre ikke mistet sin aktualitet.

Selvom bogen er baseret Jan Guillous eget kostskoleophold, går hovedpersonerne Erik Ponti og Pierre Tanguy igen i andre af hans helt igennem fiktive romaner. Det er en pudsig detalje, som jeg faktisk godt kan lide. Det distancerer historien en smule fra den brutale virkelighed, den er baseret på, og sætter forfatteren fri af sin egen historie.

Ondskaben-2

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Skrevet i: Bøger, film og spil Tags: boganbefaling, jan guillou

« Forår i Valbylille
Rabarberlikør »

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Velkommen til Valbylille

Her kan du finde skønne opskrifter på hverdagsmad og søde sager. Køkkenet er min kreative legeplads, og jeg giver både mit bud på klassiske retter og helt nye opskrifter, som du ikke finder andre steder.

Alle opskrifter testes flere gange, og er nemme at gå til.

Mange hilsner
Emilie

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Søg efter opskrift

Opdaterede opskrifter

Jeg tester løbende de ældre opskrifter og tilføjer tekst og nye billeder. Her kan du se, hvad der senest er ændret:

Opskriften på hjemmelavede corn flakes er gjort printvenlig. Virkelig hyggelig opskrift, som børnene elsker at lave, og som måske kan bruges til madkundskab i hjemmeskolen?

—

Min opskrift på citronpasta med kammuslinger og ærteskud er opdateret med nye billeder. En herlig luksusret, som kan laves på blot 15 minutter.

—

Min opskrift på langtidssimret okseragout er gjort printvenlig, og jeg har tilføjet et par noter om tilberedning i slowcooker, tilberedningstid mm. Derudover har jeg efterredigeret de oprindelige billeder.

—

Sund i januar

Ja tak, flere sunde(re) opskrifter

Copyright

Ønsker du at bruge mine billeder og tekster på fx din egen blog eller i kommerciel sammenhæng, så send mig venligst en forespørgsel på mail: emilie(at)valbylille.dk

Kontakt

Har I spørgsmål til opskrifter eller andet, så skriv gerne i kommentarfeltet. Jeg besvarer dem altid – også selvom indlægget er gammelt. Vil I dele en hemmelighed eller spørge mig om noget generelt, så skriv til mig her: emilie(at)valbylille.dk

Søg efter opskrift

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Copyright © 2021 Valbylille - all rights reserved