Lørdag formiddag tog jeg børnene med på kombineret barnevogns- og cykeltur til posthuset. Vi skulle hente et anmeldereksemplar af Linn Grubbström og Jacob Damgaards nye kogebog ‘Mad for begyndere’. Jeg synes allerede, at jeg kender Linn lidt fra hendes blog Frøken Kræsen, hvor hun blandt andet laver en del opskrifter for dummies med billeder af arbejdsgange. Kogebogen er bygget op på samme vis.
Som det fremgår af titlen, er kogebogen tiltænkt personer uden køkkenerfaring, og selvom jeg stortrives i mit køkken, så er det faktisk ikke så forfærdeligt mange år siden, at jeg selv tilhørte målgruppen. Ligesom Linn var det også for mig kollegiets madklub, der for 10 år siden fik mig til at sætte pris på god mad og det at kunne lave mad. Før det levede jeg gerne af kartoffelsuppe, ovnbagte rodfrugter, pasta med smør og boller i karry.
Bogen er meget indbydende med tykke sider, flotte billeder og en skøn, uhøjtidelig tilgang til at lave mad. Den vil være oplagt som gave til børnene, der er ved at flyve fra reden. Og så er den faktisk også ret god, når man laver mad med børn.
Jeg har længe været på udkig efter en god børnekogebog, men dem jeg har fundet har enten været for uoverskueligt tykke til min 4-årige datter, for kedelige at se på eller også har opskrifterne været for børnenede. Vi skulle jo gerne spise med alle sammen.
Mad for begyndere er derimod superfin, når man gerne vil engagere sine børn i madlavningen. De kan overskue opskrifterne, og fordi der er billeder af arbejdsgangene er det nemt at aftale, hvem der skal lave hvad og forstå, hvordan ingredienserne bliver til den færdige ret.
Jeg lod min datter bladre i bogen, og hun var virkelig tændt på en af salatopskrifterne, en tærte og opskriften på chili con carne. Aftensmaden var planlagt, så med lidt list og snilde fik jeg hende dog overbevist om, at vi skulle prøve opskriften på rocky roads.
For første gang havde min datter faktisk styringen over et køkkenprojekt. Hun fik lov at fordele opgaverne, så det var mig, der var assistenten. Jeg skulle dog hjælpe hende lidt med mængden af ingredienser. På billedet er der fx to karameller, og ved siden af er det angivet med tal, hvor mange der skal bruges. Det kan godt forvirre en 4-årig.
Vi hyggede os rigtig godt med bogen, som undervejs i processen vist nok blev Pigens ejendom. Tak til Linn og Jacob for at lave den helt rigtige kogebog til min datter med lækre opskrifter på rigtig mad.
Ps. De der rocky roads er godt nok lækre, og det krævede utrolig meget rygrad at holde snitterne fra dem, da først børnene sov og der var uforstyrret voksenadgang til herlighederne.
Øj, den vil jeg da se nærmere på – det er en god idé med trin for trin-angivelser, så de små også kan være med. I øvrigt kan jeg anbefale Sølvskeen for børn, som er rigtig god og ikke for ‘børnet’. Den er begge mine unger glade for at kigge i og hjælpe med at lave mad fra.
Trin for trin fungerer nemlig rigtig fint, og opskrifterne i Mad for begyndere er både for børn og voksne – selvom den egentlig ikke er tiltænkt børn. Sølvskeen for børn har jeg ikke hørt om før, så den skal jeg da lige se nærmere på. For nylig fandt jeg min gamle ‘Børnenes kogebog fra Brugsen’ og Mandens disneykogebog – der var seriøst opskrifter med pulverkartoffelmos i begge bøger. Der er jeg trods alt lidt mere ambitiøs på mine børns vegne 🙂