I søndags fik vi denne skønne og snamsede æbletærte, som jeg har glædet mig til at dele her på bloggen. Den er fedtet og sød, og kræver en god, syrlig creme fraiche on the side. Ikke noget med flødeskum her.
Claus Meyer anbefaler, at man ruller tærtedejen ud, inden man lægger den på køl for at få bunden mere sprød. Jeg er ikke så rutineret udi tærtebagning og da jeg heller ikke brugte hans opskrift, kan jeg ikke afgøre, om det var det der gjorde udslaget. Men sprød blev den. Jeg synes dog, at den største fordel ved hans metode er, at man kun skal fedte rundt med dejen en enkelt gang.
Jeg brugte de gode filippaæbler fra sommerhuset til tærten. De er lidt syrlige, og passede godt til den søde marcipanremonce. Man kan få en sprød makronoverflade ved at stikke æbleskiverne helt ned i dejen eller vælge den mere snaskede udgave – som her – ved blot at lægge dem ovenpå.
Den overskydende dej kan rulles ud på ny og gemmes i fryseren et par uger. Så er der også anledning til tærte næste weekend.
Mørdej
250 g hvedemel
125 g koldt smør
50 g sukker
1 æg
Tærtefyld
150 g marcipan
100 g sukker
100 g smør
1 æg
250-300 g æbler
Begynd med dejen. Først skal smørret smuldres i melet, til det har konsistens som savsmuld. Vend derefter sukkeret i og saml til sidst dejen med ægget.
Rul dejen ud mellem to lag bagepapir og sæt den på køl 1 time eller mere. Lad dejen stå og temperere i ca. 10 minutter og læg den derefter forsigtigt i en tærteform uden at trække for meget i den. Skær den overflødige dej væk.
Prik bunden med en gaffel. Læg derefter et stykke bagepapir på og fyld godt med kikærter eller bønner på dejen. Bag den 10 minutter ved 200 c.
Rør marcipan, sukker, smør og æg sammen med en elpisker og snit æblet i fine både. Hvis æblerne er røde, er det næsten synd at skrælle dem. Det bliver nemlig så fint.
Tag tærtebunden ud af ovnen og prik den med en gaffel igen. Fordel marcipanfyldet jævnt og læg æbleskiverne på i et fint mønster. Bag tærten i 20-25 minutter og server med creme fraiche og friskbrygget kaffe.
Årh, hvor ser den bare fin ud – elsker æbler og marcipan sammen, det er altså et perfekt match.
– Anne
Den kombo holder nemlig altid. Marcipan holder altid 🙂