Valbylille

Opskrifter og hverdagsliv

  • Opskrifter
    • Måltid
      • Morgenmad
      • Frokost og småretter
      • Snacks
      • Aftensmad
      • Salat og tilbehør
      • Madtærter og pies
      • Pandekager og vafler
      • Pasta
      • Pizza
      • Sandwich, tacos og burger
      • Suppe
    • Køkken
      • Asien
      • Danmark og Norden
      • England
      • Frankrig
      • Indien
      • Italien
      • Latinamerika
      • Middelhavet
      • USA
    • Nemt og hurtigt
      • Familiefavoritter
      • One pot / one pan
      • Slow cooker
    • Højtid og sæson
      • Efterår
      • Fastelavn
      • Forår
      • Fødselsdag
      • Halloween
      • Jul
      • Påske
      • Skolestart
      • Sommer
      • Valentinsdag
      • Vinter
    • Diæt
      • Glutenfri
      • Sund i januar
      • Vegetar
      • Vegansk
    • Kager og sødt
      • Brownies, muffins og andre små kager
      • Dessert og tærter
      • Is
      • Lagkage og skærekage
      • Slik og konfekt
      • Småkager og cookies
      • Syltetøj, sirup og smørbart
    • Brød og boller
    • Drikke
    • Sauce, dressing, syltet tilbehør mm.
  • Inspiration
    • Bøger, film og spil
    • Krea
    • Oplevelser
  • Krummer
    • Et år i Valbylille
    • Søndagsfavoritter
    • Sniksnak
    • Tænker på…
  • Om Valbylille

Æblesmør med julesmag

13. november 2013 by Valbylille 2 kommentarer

Gå til opskrift

Opdateret september 2020 med ny tekst om opskriften og nye billeder.

For et par uger siden var stormen så flink at hjælpe os med at få alle æblerne ned fra træet. Det var dog lidt for brutalt for æblerne, som næsten alle sammen fik blå mærker, og vi har derfor haft travlt med at få dem brugt.

Vi har kogt masser af æblemos til morgengrød, yoghurt og god gammeldags æblekage, vi har haft æbler til gæring, som er blevet brugt til saftige æblebrød, og vi har fyldt køkkenet med skøn duft af denne julekrydrede æblesmør.

Æblesmør smager skønt på både nybagt brød og pandekager, og jeg spiser det også på risengrød, havregrød og yoghurt. I den kommende weekend tror jeg, at vi skal bage en stor stak pandekager, som skal serveres med både æblesmør og vaniljeis. Kombinationen af lun pandekage, kold is og krydret æblesmør kan kun være godt.

Tekst herunder er tilføjet september 2020

Æblesmør er så vidt jeg ved en amerikansk opfindelse, hvor det kendes under navnet apple butter. Det er direkte oversat til dansk blevet til æblesmør, og hvis du undrer dig over, at der slet ikke er smør i opskriften, er det altså svaret. Jeg kan godt lide at sige ordet “æblesmør” højt, så jeg holder fast i den direkte oversættelse af apple butter, selvom “krydret æblekompot” måske ville være mere korrekt.

Uanset hvad man kalder det, er æblesmør en af de ting, jeg begynder at glæde mig til hvert år, når sommeren lige så stille bliver til efterår.

Derfor blev æblesmør en tradition

Æblesmør er siden jeg delte opskriften for syv år siden, blevet en fast efterårstradition. Vores æbletræ er gammelt og træt, og æblerne falder altid ned, før de er sådan rigtigt modne. De fleste år bliver det kun til 8-12 æbler, og disse æbler bruger jeg helt konsekvent til æblesmør. Det er en fast aftale mellem æbletræet og mig, og æblerne dur helt ærligt ikke til meget andet.

Det geniale ved æblesmør er, at æblerne ikke behøver at være særligt pæne. Stødpletter og ormehuller skal selvfølgelig skæres fra, men ellers skal de bare skæres i grove stykker med skræl og kernehus og ned i gryden. Det er derfor oplagt at bruge nedfaldsæbler, og man får meget mere ud af dem end til fx æblemos, hvor man normalt skærer skræl og midte fra, og derved spilder lidt af frugten.

Hvis det er et gavmildt æbleår, laver jeg gerne dobbeltportion. Et glas hjemmelavet æblesmør er en hyggelig gave, som de fleste sætter pris på, og det er da også en af de opskrifter, som jeg har videregivet flest gange. Arbejdsindsatsen er stort set den samme uanset portionsstørrelse, så hvis du svømmer i æbler, er det en god anledning til at lave ekstra æblesmør til venner og familie.

Sådan laver du æblesmør

Det er faktisk ikke særlig svært at lave æblesmør, men det tager lidt tid. Fire timer med dejlig duft og et par ture ud i køkkenet for at røre lidt i gryden. Og så er der æblesmør. Nemt og lækkert! Og fik jeg skrevet, hvor dejligt det dufter? Der er fuldt blus på julestemningen, når der koges æblesmør, og duften snyder ikke. Det smager så vanvittigt godt, og krydderierne passer perfekt til de mørke måneder.

Jeg vil anbefale, at du bruger de senere æblesorter til opskriften og måske endda madæbler. De er bedre til puré, og giver en god tyk æblesmør. Sommeræbler kan godt gøre æblesmørret lidt vandet.

I opskriften skal æblerne passeres gennem en si to gange. Første gang er det for at sortere æbleskræl og kerner fra, og anden gang er det krydderierne, der skal blive tilbage i sien. Jeg plejer at holde sproget rimelig positivt her på domænet, men en enkelt undtagelse kan der vel være plads til: Jeg hader at rengøre sier og sigter. Virkelig meget endda. Og da den opgave vækker lige så stor afsky hos husets andre beboer, er der langt til en hjælpende hånd. Så derfor snyder jeg.

I stedet for at si det færdige æblesmør fri fra krydderier, står jeg møjsommeligt og fisker dem op med to skeer. Du må gerne gøre det samme, men jeg må advare om, at det tager i hvert fald 10 minutter. Og så vil nogen måske mene, at man ligeså godt kan vaske sien op endnu engang. Og at det faktisk ikke er helt så slemt som første gang, og at man kun ved at si æblesmørret er helt sikker på at undgå små stykker nellike i det færdige æblesmør. Det er op til dig, hvordan du gør, men jeg snyder – eller som nogen måske ville sige: gør det lidt mere besværligt for mig selv.

Æblesmør

Valbylille
Krydret æblesmør smager skønt på alt fra havregrød til pandekager med is, og kan faktisk også bruges i det salt køkken. Det er stjernenemt at lave selv, og så dufter det himmelsk af jul, mens æblesmørret langsom tyknes i gryden.
5 fra 6 stemmer
Udskriv Pin Recipe
Arbejdstid 30 min
Tilberedning 3 t 30 min
Samlet tid 4 t
Ret Dessert, Morgenmad, Tilbehør
Køkken Amerikansk
Antal 3 glas
Kalorier 513 kcal

Ingredienser
 

  • 1 kg æbler
  • 5 nelliker
  • 7 kardemommekapsler
  • 1 kanelstænger
  • 1 vaniljestænger
  • 250 g sukker

Sådan gør du
 

  • Skær æblerne i grove stykker med både skræl og kernehus. Kom dem i en gryde, og hæld vand ved, så det lige præcis dækker bunden.
  • Kog æblerne møre ved svag varme under låg, og pres derefter æblemassen gennem en si og ned i en ren gryde, så skræl og kernehus bliver sorteret fra.
  • Flæk vaniljestangen, og skrab kernerne ud. Kvas kardemommekapslerne. Kom det hele i æblemassen sammen med sukker og øvrige krydderier. Kog puréen ved svag varme i 3-4 timer og rør i den ca. hvert 20. minut. Der skal ikke låg på gryden.
  • Tag kanel- og vaniljestængerne op og passer æblesmørret gennem en si ned i en ren gryde. Giv det et kort opkog, og hæld derpå det færdige æblesmør på rene, skoldede glas.

Bemærkninger

Tip: Orker du ikke at vaske sien op endnu engang? Og heller ikke endnu en gryde? Så brug 10 minutter på at fiske krydderierne op med to små skeer. Det er ikke rart at få en hel nellike i munden, så det kræver omhu, snilde og tålmodighed. Lidt nellikefnuller gør dog ingenting, og det er denne metode jeg oftest selv bruger.
Har du prøvet opskriften?Fortæl mig, hvad du synes om den!
Jeg bliver så glad, når jeg hører fra dig!

Jeg håber derfor, at du vil skrive en kommentar, hvis du laver en af mine opskrifter – eller bedømme den med stjerner. På den måde kan jeg se, hvad der virker, hvad I kan lide og om noget skal justeres. Du må også gerne tagge mig på instagram, hvis du lægger et billede op der.

Jeg besvarer selvfølgelig alle kommentarer.

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Skrevet i: Dip, drys og syltede sager, Efterår, Jul, Kager og sødt, Morgenmad, Opskrifter, Syltetøj, sirup og smørbart, USA, Vinter Tags: æble, smørepålæg, topping til pandekager yoghurt mm.

« Risengrød der ikke brænder på
Gule ærter – for både vegetarer og kødspisere »

Kommentarer

  1. A + K = ♥ skriver

    14. november 2013 kl. 08:48

    Mmmh, lyder så lækkert med kardemomme i! Det er bare en rigtig varm, julestemnings-smag 😀

    – Anne

    Svar
    • Valbylille skriver

      21. november 2013 kl. 20:51

      Jeg ville faktisk have lavet det kun med kardemomme og lidt vanilje, men så tog julestemningen over og vupti var der også nelliker og kanel i gryden.

      Svar

Skriv et svar til A + K = ♥ Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Velkommen til Valbylille

Her kan du finde skønne opskrifter på hverdagsmad og søde sager. Køkkenet er min kreative legeplads, og jeg giver både mit bud på klassiske retter og helt nye opskrifter, som du ikke finder andre steder.

Alle opskrifter testes flere gange, og er nemme at gå til.

Mange hilsner
Emilie

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Søg efter opskrift

Opdaterede opskrifter

Jeg tester løbende de ældre opskrifter og tilføjer tekst og nye billeder. Her kan du se, hvad der senest er ændret:

Opskriften på hjemmelavede corn flakes er gjort printvenlig. Virkelig hyggelig opskrift, som børnene elsker at lave, og som måske kan bruges til madkundskab i hjemmeskolen?

—

Min opskrift på citronpasta med kammuslinger og ærteskud er opdateret med nye billeder. En herlig luksusret, som kan laves på blot 15 minutter.

—

Min opskrift på langtidssimret okseragout er gjort printvenlig, og jeg har tilføjet et par noter om tilberedning i slowcooker, tilberedningstid mm. Derudover har jeg efterredigeret de oprindelige billeder.

—

Sund i januar

Ja tak, flere sunde(re) opskrifter

Copyright

Ønsker du at bruge mine billeder og tekster på fx din egen blog eller i kommerciel sammenhæng, så send mig venligst en forespørgsel på mail: emilie(at)valbylille.dk

Kontakt

Har I spørgsmål til opskrifter eller andet, så skriv gerne i kommentarfeltet. Jeg besvarer dem altid – også selvom indlægget er gammelt. Vil I dele en hemmelighed eller spørge mig om noget generelt, så skriv til mig her: emilie(at)valbylille.dk

Søg efter opskrift

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Copyright © 2021 Valbylille - all rights reserved