Opdateret september 2020 med ny tekst om opskriften og nye billeder.

For et par uger siden var stormen så flink at hjælpe os med at få alle æblerne ned fra træet. Det var dog lidt for brutalt for æblerne, som næsten alle sammen fik blå mærker, og vi har derfor haft travlt med at få dem brugt.
Vi har kogt masser af æblemos til morgengrød, yoghurt og god gammeldags æblekage, vi har haft æbler til gæring, som er blevet brugt til saftige æblebrød, og vi har fyldt køkkenet med skøn duft af denne julekrydrede æblesmør.
Æblesmør smager skønt på både nybagt brød og pandekager, og jeg spiser det også på risengrød, havregrød og yoghurt. I den kommende weekend tror jeg, at vi skal bage en stor stak pandekager, som skal serveres med både æblesmør og vaniljeis. Kombinationen af lun pandekage, kold is og krydret æblesmør kan kun være godt.

Tekst herunder er tilføjet september 2020
Æblesmør er så vidt jeg ved en amerikansk opfindelse, hvor det kendes under navnet apple butter. Det er direkte oversat til dansk blevet til æblesmør, og hvis du undrer dig over, at der slet ikke er smør i opskriften, er det altså svaret. Jeg kan godt lide at sige ordet “æblesmør” højt, så jeg holder fast i den direkte oversættelse af apple butter, selvom “krydret æblekompot” måske ville være mere korrekt.
Uanset hvad man kalder det, er æblesmør en af de ting, jeg begynder at glæde mig til hvert år, når sommeren lige så stille bliver til efterår.
Derfor blev æblesmør en tradition
Æblesmør er siden jeg delte opskriften for syv år siden, blevet en fast efterårstradition. Vores æbletræ er gammelt og træt, og æblerne falder altid ned, før de er sådan rigtigt modne. De fleste år bliver det kun til 8-12 æbler, og disse æbler bruger jeg helt konsekvent til æblesmør. Det er en fast aftale mellem æbletræet og mig, og æblerne dur helt ærligt ikke til meget andet.
Det geniale ved æblesmør er, at æblerne ikke behøver at være særligt pæne. Stødpletter og ormehuller skal selvfølgelig skæres fra, men ellers skal de bare skæres i grove stykker med skræl og kernehus og ned i gryden. Det er derfor oplagt at bruge nedfaldsæbler, og man får meget mere ud af dem end til fx æblemos, hvor man normalt skærer skræl og midte fra, og derved spilder lidt af frugten.
Hvis det er et gavmildt æbleår, laver jeg gerne dobbeltportion. Et glas hjemmelavet æblesmør er en hyggelig gave, som de fleste sætter pris på, og det er da også en af de opskrifter, som jeg har videregivet flest gange. Arbejdsindsatsen er stort set den samme uanset portionsstørrelse, så hvis du svømmer i æbler, er det en god anledning til at lave ekstra æblesmør til venner og familie.

Sådan laver du æblesmør
Det er faktisk ikke særlig svært at lave æblesmør, men det tager lidt tid. Fire timer med dejlig duft og et par ture ud i køkkenet for at røre lidt i gryden. Og så er der æblesmør. Nemt og lækkert! Og fik jeg skrevet, hvor dejligt det dufter? Der er fuldt blus på julestemningen, når der koges æblesmør, og duften snyder ikke. Det smager så vanvittigt godt, og krydderierne passer perfekt til de mørke måneder.
Jeg vil anbefale, at du bruger de senere æblesorter til opskriften og måske endda madæbler. De er bedre til puré, og giver en god tyk æblesmør. Sommeræbler kan godt gøre æblesmørret lidt vandet.
I opskriften skal æblerne passeres gennem en si to gange. Første gang er det for at sortere æbleskræl og kerner fra, og anden gang er det krydderierne, der skal blive tilbage i sien. Jeg plejer at holde sproget rimelig positivt her på domænet, men en enkelt undtagelse kan der vel være plads til: Jeg hader at rengøre sier og sigter. Virkelig meget endda. Og da den opgave vækker lige så stor afsky hos husets andre beboer, er der langt til en hjælpende hånd. Så derfor snyder jeg.
I stedet for at si det færdige æblesmør fri fra krydderier, står jeg møjsommeligt og fisker dem op med to skeer. Du må gerne gøre det samme, men jeg må advare om, at det tager i hvert fald 10 minutter. Og så vil nogen måske mene, at man ligeså godt kan vaske sien op endnu engang. Og at det faktisk ikke er helt så slemt som første gang, og at man kun ved at si æblesmørret er helt sikker på at undgå små stykker nellike i det færdige æblesmør. Det er op til dig, hvordan du gør, men jeg snyder – eller som nogen måske ville sige: gør det lidt mere besværligt for mig selv.

Æblesmør
Ingredienser
- 1 kg æbler
- 5 nelliker
- 7 kardemommekapsler
- 1 kanelstænger
- 1 vaniljestænger
- 250 g sukker
Sådan gør du
- Skær æblerne i grove stykker med både skræl og kernehus. Kom dem i en gryde, og hæld vand ved, så det lige præcis dækker bunden.
- Kog æblerne møre ved svag varme under låg, og pres derefter æblemassen gennem en si og ned i en ren gryde, så skræl og kernehus bliver sorteret fra.
- Flæk vaniljestangen, og skrab kernerne ud. Kvas kardemommekapslerne. Kom det hele i æblemassen sammen med sukker og øvrige krydderier. Kog puréen ved svag varme i 3-4 timer og rør i den ca. hvert 20. minut. Der skal ikke låg på gryden.
- Tag kanel- og vaniljestængerne op og passer æblesmørret gennem en si ned i en ren gryde. Giv det et kort opkog, og hæld derpå det færdige æblesmør på rene, skoldede glas.
Bemærkninger
Jeg bliver så glad, når jeg hører fra dig!
Jeg håber derfor, at du vil skrive en kommentar, hvis du laver en af mine opskrifter – eller bedømme den med stjerner. På den måde kan jeg se, hvad der virker, hvad I kan lide og om noget skal justeres. Du må også gerne tagge mig på instagram, hvis du lægger et billede op der.
Jeg besvarer selvfølgelig alle kommentarer.

Mmmh, lyder så lækkert med kardemomme i! Det er bare en rigtig varm, julestemnings-smag 😀
– Anne
Jeg ville faktisk have lavet det kun med kardemomme og lidt vanilje, men så tog julestemningen over og vupti var der også nelliker og kanel i gryden.