Valbylille

Opskrifter og hverdagsliv

  • Opskrifter
    • Måltid
      • Morgenmad
      • Frokost og småretter
      • Snacks
      • Aftensmad
      • Salat og tilbehør
      • Madtærter og pies
      • Pandekager og vafler
      • Pasta
      • Pizza
      • Sandwich, tacos og burger
      • Suppe
    • Køkken
      • Asien
      • Danmark og Norden
      • England
      • Frankrig
      • Indien
      • Italien
      • Latinamerika
      • Middelhavet
      • USA
    • Nemt og hurtigt
      • Familiefavoritter
      • One pot / one pan
      • Slow cooker
    • Højtid og sæson
      • Efterår
      • Fastelavn
      • Forår
      • Fødselsdag
      • Halloween
      • Jul
      • Påske
      • Skolestart
      • Sommer
      • Valentinsdag
      • Vinter
    • Diæt
      • Glutenfri
      • Sund i januar
      • Vegetar
      • Vegansk
    • Kager og sødt
      • Brownies, muffins og andre små kager
      • Dessert og tærter
      • Is
      • Lagkage og skærekage
      • Slik og konfekt
      • Småkager og cookies
      • Syltetøj, sirup og smørbart
    • Brød og boller
    • Drikke
    • Sauce, dressing, syltet tilbehør mm.
  • Inspiration
    • Bøger, film og spil
    • Krea
    • Oplevelser
  • Krummer
    • Et år i Valbylille
    • Søndagsfavoritter
    • Sniksnak
    • Tænker på…
  • Om Valbylille

Æbler, æbler, æbler

10. oktober 2014 by Valbylille Skriv kommentar

Vores kælder dufter noget så skønt af æbler. Havens æbletræ har været gavmild med frugterne i år, og nu ligger de smukkeste af dem på rad og række i papkasser i spisekammeret. De mindre smukke er ved at være spist. Det er alle dem med små huller, stødmærker og deraf forringet holdbarhed. Dem har der desværre været mange af, og for at de ikke skulle gå til spilde, har der været æbler i maden stort set hver dag.  Her er fire forslag til, hvordan man nemt for brugt flere kilo æbler til fryd og glæde for gane og mave.

Æbleflæsk
En god dansk klassiker, som kan laves på flere måder. Hvis man ikke er fedtforskrækket kommer den nemmeste fremgangsmåde her: Læg flæskeskiverne på en rist og drys med salt. Skær 2 løg i skiver og bland dem med ca. 800 g æbler skåret i både. Læg æbler, løg og evt timian i en bradepande beklædt med bagepapir. Sæt rist og bageplade i ovnen, så fedtet fra flæsket kan dryppe ned på æblerne. Bag i 75 minutter ved 200c og vend flæskeskiverne en enkelt gang undervejs.
 Er man mere til hele æblestykker og mindre fedt, kan man stege flæsket i ovnen som ovenfor med en tom bradepande under. Fedtet hældes fra bradepanden, og æbler og løg steges møre i den ønskede mængde fedt på en pande. Ved denne fremgangsmåde kan man overveje at øge mængden af æbler, da man snildt kan spise flere.
Man kan selvfølgelig også stege flæsket på en pande. Fordelen ved ovnen er dog, at lugten begrænses til det appetitvækkende og ikke bliver hængende i huset i flere dage.
Æbleflæsk skal naturligvis serveres med tykke skiver rugbrød – og gerne hjemmebagt.
Ovnbagte æbler og rodfrugter
Æbler er også skønne sammen med rodfrugter i ovn. Brug de røde, og lad skrællen blive på. Det er så smukt. På billedet er æblerne i selskab med kartofler, persillerødder, rødløg og timian. Det er min favoritsammensætning, men alt kan bruges. En egentlig opskrift behøves vel ikke? Bare følg din sædvanlige fremgangsmåde og tilsæt så æbler og timian. Masser af timian! Det klæder æbler så godt.
Honningstegte æbler med kanel
En sød lille sag lavet på slump, når man trænger til lidt lækkert. Her er de honningstegte æbler serveret i et fladbrød som en mættende eftermiddagssnack. De smager dog også godt som topping på et surmælksprodukt eller omvendt; med et surmælksprodukt eller lidt flødeskum on the side.
Fremgangsmåden er igen ganske simpel. Smør og honning smeltes på en pande, og æblebådene steges deri et par minutter. Drys med kanel, rosiner og nødder, og steg endnu et minuts tid. Æblerne er færdige, når de er bløde udenpå, men stadig så faste, at de ikke smatter ud.
Gammeldags æblekage
Jeg elsker æblekage så højt, at jeg har en helt særlig strategi for, hvordan man skaber plads i maven til hele fire portioner. Min farmor og min mor var begge eksperter i at lave æblekage, og min mor lavede ofte en ekstra lille skål, så jeg også kunne få en portion den efterfølgende dag. Der blev nemlig aldrig noget tilovers uanset, hvor stor en skål der blev sat på bordet.
Har man mange æbler, bør man altid have et glas æblemos i køleskabet. Jeg kan godt lide, at den er lidt syrlig, så det søde i æblekagen kommer fra knasset. Min æblemos består udelukkende af æbler kogt til mos i lidt vand og så en anelse sukker afhængig af æblernes egen sødme. Mange kommer lidt vanilje i, men jeg foretrækker den uden.
Ofte bruger jeg blot knuste makroner som knas, men i år har jeg lavet en stor portion æblekagerasp. Det forsvinder ikke helt så hurtigt som makronerne og kræver ikke nær så meget arbejde. Æblekagerasp laves ved at varme 2 dele rasp og 1 del sukker på en pande under grundig omrøring. Når sukkeret er karamelliseret og blandingen har fået en lækker gylden farve, er raspen færdig. Lad den køle af på panden, og opbevar den derefter på glas. Holdbarheden er god.
Med æblemos i køleskabet og rasp i skabet er det hurtigt at bikse en dessert sammen. Læg æblemos og rasp lagvis med æble både nederst og øverst. Hvis det skal være ekstralækkert kan man supplere raspen med en håndfuld knuste makroner. Lad kagen trække et par timer og server den med friskpisket flødeskum og evt. ribsgele eller syltede kirsebær på toppen.
  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Skrevet i: Efterår, Opskrifter Tags: æble

« Undtagelsestilstand
Honningbolcher til den ømme hals 14/41 »

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Velkommen til Valbylille

Her kan du finde skønne opskrifter på hverdagsmad og søde sager. Køkkenet er min kreative legeplads, og jeg giver både mit bud på klassiske retter og helt nye opskrifter, som du ikke finder andre steder.

Alle opskrifter testes flere gange, og er nemme at gå til.

Mange hilsner
Emilie

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Søg efter opskrift

Opdaterede opskrifter

Jeg tester løbende de ældre opskrifter og tilføjer tekst og nye billeder. Her kan du se, hvad der senest er ændret:

Opskriften på hjemmelavede corn flakes er gjort printvenlig. Virkelig hyggelig opskrift, som børnene elsker at lave, og som måske kan bruges til madkundskab i hjemmeskolen?

—

Min opskrift på citronpasta med kammuslinger og ærteskud er opdateret med nye billeder. En herlig luksusret, som kan laves på blot 15 minutter.

—

Min opskrift på langtidssimret okseragout er gjort printvenlig, og jeg har tilføjet et par noter om tilberedning i slowcooker, tilberedningstid mm. Derudover har jeg efterredigeret de oprindelige billeder.

—

Sund i januar

Ja tak, flere sunde(re) opskrifter

Copyright

Ønsker du at bruge mine billeder og tekster på fx din egen blog eller i kommerciel sammenhæng, så send mig venligst en forespørgsel på mail: emilie(at)valbylille.dk

Kontakt

Har I spørgsmål til opskrifter eller andet, så skriv gerne i kommentarfeltet. Jeg besvarer dem altid – også selvom indlægget er gammelt. Vil I dele en hemmelighed eller spørge mig om noget generelt, så skriv til mig her: emilie(at)valbylille.dk

Søg efter opskrift

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Copyright © 2021 Valbylille - all rights reserved