
Bananbrød med chokolade er altid mit første valg, når de brune prikker bliver flere og flere på bananerne i frugtskålen. Det er hurtigt at lave, og så smager det helt vidunderligt med koldt smør og et lille dryp ahornsirup. Jeg bager det typisk som en dejlig eftermiddagssnack, men det er altså heller ikke helt tosset med sådan en skive bananbrød til morgenmad. Det er et perfekt afsæt til en dejlig dag.
Opskriften er en tilpasning – og erstatning – af en af de ældste opskrifter på bloggen. Dengang kaldte jeg det noget i retning af “banankage med god samvittighed”, og jeg har virkelig været i tvivl, om jeg skulle holde fast i, at det faktisk er en kage eller i stedet kalde det for brød – for vi er vist et sted midt i mellem.
Der er æg i opskriften, hvilket gør resultatet mere luftig og kageagtig, men men men… Det smager helt vildt godt med smør og sirup (altså vanvittigt godt!), og den slags kommer jeg altså ikke på kage. Og så må det jo være et brød. Et virkelig dejligt brød… Mmm.
Undlader man tandsmør og sirup på det færdige brød, er det i øvrigt en ganske lødig opskrift, hvis man skal have noget sødt til kaffen. Længere nede giver jeg endda et par fif til, hvordan det nemt kan gøres endnu sundere. Det skulle da lige mangle.

Sådan laver du bananbrød
Det er supernemt at bage bananbrød og en oplagt opskrift, når børnene er med i køkkenet. Første skridt er at mose bananerne. Jeg bruger bare en gaffel, og kan godt lide, at man kan være heldig at finde et lille stykke banan i det færdige brød. Sådan er det dog ikke alle der har det, og så vil det nok være en ide at blende bananerne.
Bananerne giver brødet masser af sødme, så der skal ikke så meget sukker i. Jeg synes, at det klæder bananerne rigtig godt med en smule krydret muscovadosukker. Det kan evt. erstattes med brun farin, men helt ærligt – så burde muscovadosukker være en del af basislageret i ethvert køkken. Det kan bare gøre det ekstra for smagen.
Vanilje er altid godt, og bidrager med sådan en dejlig rund smag. Det er dyrt, og derfor kan jeg godt finde på at udelade det – men det smager nu godt.
Det er vigtigt at piske de våde ingredienser godt sammen, før mel og hævemidler tilsættes. For at få et luftigt brød, skal det vendes forsigtigt i. Jeg foretrækker, at bruge en dejskraber.
Til allersidst skal chokoladen i. Jeg synes, at brødet bliver smukkest, hvis man knækker chokoladen i mindre stykker med fingrene, i stedet for at hakke den med en kniv. Så undgår man chokoladefnuller, der farver dejen grålig. 50 g chokolade lyder ikke af meget, men det er altså rigeligt til at give god chokoladesmag til hele brødet – og så er det jo ikke en kage…
Lige inden brødet sættes i ovnen, skal der laves et dybt snit i midten af dejen. Det sikrer, at brødet hæver flot op og får en fin sprækker på langs, hvor det er pænest.
Variationer
Her til sidst kommer lige et par forslag til, hvordan brødet kan varieres, hvis du ikke har æg, ønsker mere tekstur eller en sundere udgave.
Har du ingen æg? Tilsæt en ekstra banan og 1 dl mælk, og forlæng bagetiden til ca. 40 min. Det giver et mere kompakt brød, men er altså stadig et hit.
Vil du have mere at tygge i? Hak 50 g valnødder groft, og vend dem i dejen sammen med chokoladen. Det smager dejligt.
Vil du have et sundere brød? Udskift hvedemelet med hvid hvede – så er der også fibre i! I forvejen er indholdet af tilsat sukker lavt, og der er intet tilsat fedtstof.


Bananbrød med chokoladestykker
Ingredienser
- 4 bananer meget modne
- 2 æg
- 2 spsk muscovadosukker
- 0,5 tsk vaniljepulver
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk natron
- 200 g hvedemel
- 50 g mørk chokolade
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 200c
- Mos bananerne med en gaffel i en stor skål. Tilsæt æg, sukker og vaniljepulver, og piske det hele godt sammen.
- Bland mel, bagepulver og natron, og vend det forsigtigt i bananmosen.
- Knæk chokoladen i så små stykker som muligt, og vend også dem i dejen.
- Hæld dejen i en brødform beklædt med bagepapir. Lav en dyb ridse på langs med en kniv, og sæt brødet i den varme ovn.
- Bag brødet i ca. 25 minutter. Lad det nybagte brød stå et par minutter i formen. Vip det derefter ud på en rist, og lad det køle mindst 10 minutter. Server det nybagte brød som det er eller med koldt smør og sirup.
Bemærkninger
Jeg bliver så glad, når jeg hører fra dig!
Jeg håber derfor, at du vil skrive en kommentar, hvis du laver en af mine opskrifter – eller bedømme den med stjerner. På den måde kan jeg se, hvad der virker, hvad I kan lide og om noget skal justeres. Du må også gerne tagge mig på instagram, hvis du lægger et billede op der.
Jeg besvarer selvfølgelig alle kommentarer.
Skriv et svar