Endelig er jeg klar med en juleopskrift! Og så endda med ost!
Den her opskrift på bagt brie, har summet i mit hovede i flere måneder. Egentlig skulle det have været en efterårsopskrift, men da tiden løb fra mig, måtte det i stedet blive en juleopskrift. Det var nemt klaret ved at tilsætte kanel og nellike, og helt ærligt? Så kunne det ikke være bedre. Det er en ren vinder, vi har her! Farvel til julens kedelige ostebord, og goddag til cremet, lun brie med den allerbedste juletopping.
Hele familien elsker ost, og det var simpelthen en fest, da vi første gang gik all in på bagt brie. Bagt brie kan laves med mange slags tilbehør, men jeg kan ikke forestille mig noget lige så godt som min juletopping med pære.
Det bedste er selvfølgelig den karamelliserede pære, som har simret i en en skøn blanding af smør, sukker og julekrydderier. Pærerne smager intet mindre end gudeskønt, og kan også spises som topping på fx morgengrød. Eller måske risengrød nu det er ved at være jul.
Kombinationen af fed ost, krydret pære og de friske pæreskiver er noget så herlig. Sammen med lidt ristet brød giver det en perfekt velafbalanceret mundfuld. Skal det være en lille smule bedre end perfekt, kan man drysse et par soltørrede tranebær og hakkede nødder over. Den kombination kan jeg virkelig ikke få nok af.
Det kunne familien vist heller ikke. I hvert fald lykkedes det os at spise en hel brieost på 500 g bare os fire. Så spiste vi til gengæld heller ikke mere i flere timer.
Hvis den bagte brie er en del af et større måltid, kan den snildt række til flere. Men den bliver altså en hård konkurrent til de andre retter på bordet. For der er rift om den.

Bagt brie med julekrydrede pærer, nødder og tranebær
Ingredienser
- 1 brieost på 500 g
- 4 pærer
- 3 spsk smør
- 2 spsk brun farin
- 1 tsk stødt kanel
- ½ tsk stødt nellike
- 1 dl pecannødder eller valnødder
- 3 spsk soltørrede tranebær
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 200c varmluft.
- Skær to af pærerne i tynde skiver. Smelt imens smørret på en stor pande. Rør sukker og krydderier i, og lad det smelte sammen med smørret. Dæk panden med pæreskiver i et enkelt lag, og steg dem ved lav varme, så karamellen langsom kravler op over pærerne. Vend dem efter et par minutter, og tag dem op, når de er bløde. Fortsæt med et nyt lag pæreskiver. Det tager ca. 20-30 minutter før alle pærer er stegt.
- Læg osten på en bageplade beklædt med bagepapir. Se godt efter, at alt ostepapir er fjernet. Bag osten i den forvarmede ovn i ca. 15 minutter. den er færdig, når osten føles blød, når man trykker på den.
- Hak nødderne og skær de to sidste pærer i tynde skiver umiddelbart inden servering.
- Anret den nybagte ost med pærer, tranebær og nødder, og server den med nyristet brød, straks den er ude af ovnen.
GemGem
Skriv et svar