Der er laks på krogen, og den er klædt i en helt og aldeles formidabel marinade.
Det er lidt en bittersød fornemmelse at skrive dette indlæg. Bitter, fordi jeg mandag aften brugte et par timer på at stykke ordene helt rigtigt sammen, hvorefter de pludselig forsvandt fra skærmen uden det mindste spor. Sød, fordi det stadigvæk er en virkelig god opskrift, som jeg har glædet mig til at dele i flere uger. Så går det nok, at jeg lige må tage en ommer, og at I får en helt anden fortælling end den jeg oprindeligt skrev.
Jeg flyver og farer her for tiden, så det virker helt luksuriøst lige at snuppe en halv time med bloggen i den gode lænestol. Gulvpladsen er overtaget af en togbane, bordet mangler stadig at blive ryddet, og al erfaring fortæller mig, at det stadig ser sådan ud, når jeg igen letter måsen fra stolen. Altså ingen grund til at skynde sig.
På bare fem dage har jeg været på endagsture til både Aalborg, Aarhus og Malmø, og jeg er en anelse mættet af indtryk. Nye mennesker, nye gader, flyrejser, togture og lidt for mange djunglevrål. Det er vist sådan de dage bedst kan beskrives.
Højdepunktet var min ankomst til Aarhus, hvor jeg efter den lange togtur blev budt velkommen med gratis frilandsfrankfurter midt på banegården. Det er altså god stil Aarhus! Min rejsefælle konkluderede straks, at det måtte være derfor, at Aarhus blev kaldt smilets by. Jeg er enig, men smider lige lidt ekstra oveni hatten: Solskinsvejret og de rare mennesker vi skulle mødes med bragte altså også smil på læben + sidekammeraterne i toget, der knappede den første øl op kl. 8.00, og stod for underholdningen det meste af vejen. Et skønt kulturmøde, som jeg sent vil glemme.
Det største kulturchok fik jeg dog i Aalborg, hvor jeg blev trakteret med en sandwich med paneret fiskefilet (!!!) Absolut sammenbrud af alle konventioner, siger jeg bare. Til gengæld var indflyvningen over fjorden gudesmuk, og jeg kan stadig frydes over, hvor vildt det er, at man kan nå københavnerflyet, selvom man først træder ind i lufthavnen et kvarter før afgang. Det er altså nemt.
Vil I ikke fortælle om jeres mest eksotiske spiseoplevelse inden for Danmarks grænser? Jeg er dødnysgerrig efter at vide, om der mon findes en værdig konkurrent til fiskefiletsandwichen?
Imens springer jeg videre til dagens opskrift på laks, som også er eksotisk i ordets allerbedste betydning. En klar favorit hos både børn og voksne.
Marinaden til laksen smager helt guddommeligt, men hemmeligheden består faktisk i selve tilberedningen. Ved at tilberede laksen ved ovngrill får man den lækreste sprøde skorpe, samtidig med at laksen bevarer saft og kraft, og bliver tilberedt helt perfekt.
Tilberedningstiden afhænger af laksens tykkelse, og man kan tjekke om laksen har fået nok ved at pirke lidt med en kniv, hvor fisken er tykkest. Hvis kødet glider fra hinanden i flager er den klar. Laks smager allerbedst, når den kun lige er gennemstegt, og kødet stadig er klar i farven, så pas på ikke at give den for meget.
Både marinade og salsa kan tilsættes lidt chili, hvis man har lyst til det. Jeg synes dog selv, at der er rigeligt smag i marinaden, og at den balancerer helt perfekt med den fede fisk, mangoen og den karakteristiske koriander. Den er faktisk lige som den skal være.

Asianstyle laks med mangosalsa
Ingredienser
- 700 g laks
- 1 fed hvidløg presset
- 1-2 tsk ingefær revet
- 1 spsk soja
- 2 spsk østerssovs
Mangosalsa
- 1 mango
- 2 forårsløg
- 1 spsk limesaft
- 1 håndfuld frisk koriander
Servering
- 2 spsk sesamfrø
- nykogte basmatiris
Sådan gør du
- Sæt ovnen på grill. (Rist evt. sesamfrøene i ovnen et par minutter, mens den varmer op eller brug en pande.)
- Læg laksen på et stykke folie på en bageplade med skindsiden nedad. Bland ingefær, hvidløg, soja og østerssovs til en marinade, og fordel den på laksen.
- Kom laksen i den forvarmede ovn, og grill den i 7 minutter. Sluk for ovnen, men lad laksen blive derinde og giv den 3-5 minutter mere til den er lige præcis gennemstegt.
Mango salsa
- Skær mangoen i små tern og snit forårsløg fint. Hak evt. korianderbladene groft og vend det hele sammen med limesaft.
Servering
- Server laksen med ristede sesamfrø, mangosalsa og nykogte basmatiris
Jeg har fået en lignende laks, men med honning/soya marinade på. Man bruger den kombination utrolig meget i Australien, hvor jeg fik det. Det sælges i store flasker lige til at komme på maden.
Nå, min spiseoplevelse må være første gang jeg stødte bekendtskab med pølsemix. På en grill i Slagelse (min ex-svigerfamilie bor dernede). Det var altså meget specielt. De gjorde sig også i bøf-sandwich! Den sjoveste oplevelse med mad i Slagelse inkluderer en kebab efter en bytur, noget chili på hvide bukser, som efterfølgende revnede da vi skulle ind i taxa’en (det var ikke mig). Shit, det er stadig et godt grin, her over 20 år efter. Kh. Birgitte
Honning/soya marinade er altså også lækkert. Det var en venindes ofret, da vi var først i 20’erne, så der er masser af minder i den ret.
Pølsemix er jo et helt skørt koncept. Man tager to fingerspiser, og laver det om til en gaffel-ret. Det er da helt skævt.
Ps. håber at taxaen skulle bringe jer hjem 🙂