Uhm, empanadas! Hele familien var vilde med de små fyldte brød, som vi havde med på vores lille endagstur til sommerhuset før ferien. Faktisk havde vi bare fyld og dej med hver for sig, og så lavede vi dem færdigt deroppe. Virkelig nem løsning til sådan en tur.
Fyldet er vanvittigt lækkert med mange gode smagsnuancer. Jeg er især pjattet med smagen af sød, grillet peberfrugt til det krydrede kød og de salte oliven.
Vi spiste dem med en salsa af friske tomater og sprød peberfrugt til. Det var et virkelig godt match med lidt knas og friskhed til de fyldte brød. Sådan en empanada med salsa kan jeg vist altid klemme ned.
Lav gerne en stor portion, når du er i gang – De forsvinder nemlig lynhurtigt fra fadet. Skulle der blive en enkelt tilovers, vil de fleste børn nok blive begejstrede for at finde den i madkassen dagen efter.

Argentinske empanadas med salsa criolla
Ingredienser
Dej til empanadas
- 450 g mel
- 180 g smør
- 1/2 tsk salt
- 2 æg
- vand
Fyld til empanadas
- 350 g hakket oksekød
- 1 hakket løg
- olie eller smør til stegning
- 2 tsk spidskommen
- 2 tsk paprika
- 1/2 dl rosiner
- 2 æg hårdkogte
- 12 grønne oliven
- 2 peberfrugter
- 3 forårsløg
- salt
- peber friskkværnet
Salsa
- 3 tomater
- 1 stor rød peberfrugt
- 1 løg
- 1/2 lime
- 1 spsk olivenolie
Sådan gør du
Dej til empanadas
- Begynd med dejen. Smuldr smørret ned i melet til konsistensen bliver som savsmuld. Tilsæt salt og æg, og brug til sidst lidt vand til at binde dejen sammen. Sæt den på køl mindst en halv time. Forbred fyldet imens.
Fyld til empanadas
- Sauter løgene i en dyb pande til de bliver klare. Tilsæt kødet, og lad det brune. Vend krydderier og rosiner i, og giv det et par minutter til.
- Halver peberfugterne og læg dem på en bageplade med skindsiden opad. Grill dem i ovnen til skindet bliver sort. Træk skindet af, og kasser det. Skær de grillede peberfrugter i små strimler.
- Hak oliven, kogte æg og den lyse del af forårsløgene. Vend det hele sammen med kødet.
Samling af empanadas
- Rul dejen ud, og tryk cirkler ud med en rund form. Jeg brugte en lille kagedåse i mangel af bedre. Læg en skefuld fyld på hver dejcirkel, og fold forsigtigt dejen henover. Luk den sammen med en gaffel.
- Lad om muligt de ubagte empanadas hvile på køl en halv times tid. Så er risikoen for sprækker under bagning mindre.
- Pensl med sammenpisket æg, og bag de fyldte brød i ovnen ved 180° varmluft i ca. 25 min. Empanadaerne er færdige, når de er gyldne.
Salsa
- Snit et kryds i toppen af hver tomat, og overhæld dem med kogende vand. Træk skindet af, og fjern også kernerne. Hak tomater, peberfrugter og løg fint, og vend salsaen sammen med friskpresset lime og olie. Salsaen har godt af at trække lidt på køl, men kan også laves, mens empanadaerne bages.
Bemærkninger

Haps, haps, haps – lime smager dejligt.
Skriv et svar