Valbylille

Opskrifter og hverdagsliv

  • Opskrifter
    • Måltid
      • Morgenmad
      • Frokost og småretter
      • Snacks
      • Aftensmad
      • Salat og tilbehør
      • Madtærter og pies
      • Pandekager og vafler
      • Pasta
      • Pizza
      • Sandwich, tacos og burger
      • Suppe
    • Køkken
      • Asien
      • Danmark og Norden
      • England
      • Frankrig
      • Indien
      • Italien
      • Latinamerika
      • Middelhavet
      • USA
    • Nemt og hurtigt
      • Familiefavoritter
      • One pot / one pan
      • Slow cooker
    • Højtid og sæson
      • Efterår
      • Fastelavn
      • Forår
      • Fødselsdag
      • Halloween
      • Jul
      • Påske
      • Skolestart
      • Sommer
      • Valentinsdag
      • Vinter
    • Diæt
      • Glutenfri
      • Sund i januar
      • Vegetar
      • Vegansk
    • Kager og sødt
      • Brownies, muffins og andre små kager
      • Dessert og tærter
      • Is
      • Lagkage og skærekage
      • Slik og konfekt
      • Småkager og cookies
      • Syltetøj, sirup og smørbart
    • Brød og boller
    • Drikke
    • Sauce, dressing, syltet tilbehør mm.
  • Inspiration
    • Bøger, film og spil
    • Krea
    • Oplevelser
  • Krummer
    • Et år i Valbylille
    • Søndagsfavoritter
    • Sniksnak
    • Tænker på…
  • Om Valbylille

Den årlige – og meget lange – nytårskur

9. januar 2016 by Valbylille 2 kommentarer

Kransekagetop - nytår

Traditionen tro kommer her den årlige – og meget lange – nytårshilsen med et par tanker om året, der gik og det nye år, som allerede er godt i gang. Sidste år handlede mit nytårsindlæg rigtig meget om, hvad bloggen havde givet mig, mens der her vil være lidt om ændringer inde i mig og hvad det betyder for bloggen. En kort status med højdepunkter fra bloggen skal der dog til, og den kommer her:

Blog

  • Bloggen har fået nyt navn, eget domæne og lækkert nyt layout. Jeg er vild med det! Selvom jeg mest af alt skriver om mad, er jeg glad for, at det nye navn ikke begrænser mig til et enkelt emne. Layoutet er enkelt og behageligt, og jeg glæder mig til stille og roligt at sætte mit eget aftryk på det.
  • Der er kommet flere boganmeldelser på bloggen, og jeg har også skrevet om et enkelt spil.
  • Automatisk opdatering af opskriftindeks –  Det er verdens bedste funktion, som jeg i den grad værdsætter.
  • Det der nye menupunkt som jeg skrev om i sidste nytårsindlæg – Jeg tænker stadig på det, men har endnu ikke besluttet, om det skal realiseres.

Privat har året budt på en masse dejlige oplevelser, og en del er nævnt her på bloggen. Det har også været et år fyldt med eftertænksomhed, og et år hvor jeg har været lidt mere indadvendt end normalt og haft fokus på det helt nære. Det begyndte nok allerede for halvandet år siden, da familien fik sit yngste medlem, og det blev rigtig tydeligt, da jeg efter et års barsel kom tilbage på arbejde i april.

Jeg har altid villet rigtig mange forskellige ting, men har på en helt anden måde end før fundet ro i bare at være en del af en familie. Det er svært for mig at sætte ord på, men det er en meget tryg og dejlig følelse at have det på den måde, og på sin vis gør det mig stærkere.

Det har også den betydning, at der nok kommer færre indlæg her på bloggen. Når jeg går i køkkenet, har jeg ofte en ambition om, at det skal resultere i lækre billeder og en opskrift på bloggen. Det vigtigste bør dog altid være, at min familie bliver mæt, at vi har en hyggelig stund om bordet, og at vi nyder et fælles måltid. Så nytter det ikke, at mor her hiver kameraet frem, når Drengen allerede sidder klar ved bordet.

Et sjovt eksempel er kransekagen på billedet. Jeg var væk et enkelt minut for at finde et andet objektiv, og vups – så var toppen og den øverste ring også væk. Drengen var i den syvende kransekagehimmel, og vi forsøgte forgæves at gemme smilene væk i mere alvorlige miner. Min søns madglæde vil altid være vigtigere end fine fotos, og da dette bestemt ikke er første gang, at han snupper en smagsprøve, før billedet er taget eller lister sine små tykke fingre ind foran kameraet, betyder det færre billeder – og dermed opskrifter til bloggen.

Helt uambitiøs er jeg nu ikke, og jeg regner da stadig med, at der kommer mindst et indlæg om ugen, men det er ikke længere et mål.

Og her kommer så et udpluk af årets begivenheder og lidt om mine forventninger til 2016. Et år som lover rigtig godt.

strandtur efterår-5

Familie

  • Drengen begyndte i dagpleje, og jeg vendte tilbage til mit skønne job og hverdagsræset. Med to børn er timerne efter arbejde og pasning blevet endnu mere værdifulde, og jeg er blevet meget opmærksom på at få lidt særlig tid med dem begge hver dag.
  • Vi har fået rengøringshjælp, hvilket er den bedste investering nogensinde. På årsbasis koster det ca. en charterferie, men til gengæld er weekenderne nu fri til lige det, vi har lyst til. De fleste uger får vi også dagligvarer leveret til døren, og hver gang glædes jeg over, hvor nemt det er.
  • Til maj begynder Pigen på fritidshjem og til august venter skolen. Hun har glædet sig i flere år, og jeg håber, at hendes forventninger bliver indfriet. Jeg glæder mig især til, at der så kun bliver 500 m fra dagplejen til skolen. Lige nu er vi udfordret af en afstand på mere end 3 km, og skal fra arbejde allersenest kl. 15.30 for at nå det sidste sted inden lukketid. Og så har vi travlt. Til maj får vi 45 minutter ekstra at løbe på.
  • Inderst inde er jeg dog ret vild med, at vi i dag er hjemme senest kl. 16.30 og normalt allerede kl. 16. Det giver mulighed for cykelture, duplo og puslespil, inden køkkenet kalder. Det håber jeg, at vi stadig kan holde.

IMG_3827

Ferie og oplevelser

  • 2015 har været et ekstraordinært godt rejseår. I marts måned var vi 3 uger i USA, og jeg har stadig en del indlæg i ærmet om den tur, som jeg håber at få skrevet. Har I lyst kan I læse om vores besøg i San Francisco og Death Valley, og har I planer om et roadtrip kan i finde tips i dette indlæg. Jeg har også skrevet et indlæg om god bilunderholdning for børn.
  • Vores sommerferie gik til Sverige, hvor resten af familien havde deres første oplevelser som campister. På trods af skybrud og urimeligt mange nye tænder hos Drengen var det en rigtig god oplevelse med besøg i Kalmar, på Øland og i Astrid Lindgrens verden. Selvom vi måtte vende hjem efter kun fem dage, har vi stadig mod på camping og regner med at årets sommerferie skal tilbringes med telt i jylland.
  • I september var vi en uge i Sainte-Maxime i Sydfrankrig. Det har jeg skrevet om her, her og her.Vi havde lejet en skøn lejlighed, hvilket er helt perfekt, når man har børn med på ferie. Om ikke så forfærdelig længe skal vi afsted igen. Ikke til Frankrig men til Barcelona. Jeg har tilbragt en enkelt aften i byen og glæder mig vanvittigt meget. Vi har igen lejet en lejlighed, og den er så stor, at vi har inviteret hele min svigerfamilie med. Det bliver rigtig hyggeligt.
  • Pigen er en nysgerrig størrelse og er rimelig museumsvant. Vi skød det nye år i gang med en tur på Louisiana, og pønser nu på, om vi skal have et medlemskort. Det havde vi, da hun var lille, og det gjorde det nemt at komme ud og få nye oplevelser. Ud over udstillingerne er der ofte små koncerter, og restauranten er rigtig god og børnevenlig.

IMG_6823

Bøger og anden underholdning

  • I 2015 fik jeg tilsendt et par kogebøger til anmeldelse. Det har virkelig været en fornøjelse, og jeg håber, at den mulighed byder sig igen i 2016. Jeg har anmeldt Mad for begyndere af Frøken Kræsen og River Cottage – let og sundt. To meget forskellige bøger, som har fået fast plads i reolen.
  • Jeg har fået læst langt flere bøger end normalt. Igen har det vist noget at gøre med, at jeg er blevet meget bevidst om, hvordan jeg bruger min tid. Af dem jeg har skrevet om her på bloggen, kan jeg især anbefale Sandheden om Harry Quebert-sagen. Manden er i gang med den i øjeblikket, og er fuldstændig tabt for omverdenen, når han sidder med den. Jeg fortsætter læsningen i 2016, og skriver om de bedste her.
  • Det mindst læste indlæg på bloggen er nok min anmeldelse af spillet Munckin Quest. Come on, siger jeg bare. Når man har små børn og ikke lige kan gå i biografen, på restaurant eller bare en holde-i-hånd-tur rundt om blokken, gælder det om at finde hyggelige aktiviteter derhjemme. Spil er en af vores favoritter, og den verden er altså langt større end backgammon og matador.

pigeværelse-4

Indretning og krea

  • Det er snart fire år siden, at vi overtog vores hus, og vi får hele tiden ideer til flere og flere projekter. I år skal vi have lavet terrasse og indkørsel. Vi skal have fjernet den forvoksede hæk ud til vejen og retablere det fine, oprindelige stakit, som vi har opdaget stadig står inde i hækken.
  • Vores børneværelser er meget små, og det har været lidt af en udfordring at indrette dem. Med billedskinner fra Ikea har vi fået udnyttet de umulige vægge, så der nu er plads til leg. Se billeder fra Pigens værelse her.
  • Jeg glæder mig til at lave fastelavnskostume til børnene. Sidste år var Drengen smølf med blå body, hvide strømpebukser og hvid hue og Pigen var prinsesse. Til halloween improviserede jeg i sidste øjeblik et spøgelseskostume, så jeg håber, at hun vælger noget lidt sjovere i år.

årets retter

Opskrifter

  • Vi har virkelig spist mange lækre sager i år, og det er også blevet til en par nye drikke. Jeg glæder mig til at servere sød saft til børnene og koldbrygget kaffe til de voksne, når sommerens varme igen omfavner os, og slutte dagen af med helstegt kylling på vores nye terrasse.
  • Lige før jul købte vi en halv gris, så I kan nok også regne med en hel del opskrifter med øf i. 30 kg gris er faktisk ret meget, og jeg er en lille smule udfordret af både sære udskæringer og de mange stege og poser med hakket kød. Det bliver forhåbentligt i år, at jeg lærer at lave klassiske frikadeller, mens stegene nok bliver tilberedt mindre traditionelt.
  • 2016 har også budt på en række nye familiefavoritter, som vi har lavet et utal af gange. Hos os er familiefavoritter klart defineret som en hovedret, vil laver så ofte, at en opskrift er overflødig og hvor det er nemt at få fat på ingredienserne. I år er listen blevet udvidet med bl.a. mandelragout, emiliegryde, kødboller i tomat, kylling med italienske urter og gris i crunchy peanutbuttersovs. Jeg forestiller mig, at der i 2016 især vil komme flere krydrede retter på listen. Det er vi alle vilde med.
  • Især det første halvår kom der også en masse nye sager ud af ovnen. Derefter er de samme opskrifter gået igen og igen og igen. Og det er der god grund til. Hjemmebagte croissanter er simpelthen det allerbedste og nybagte scones er en hurtig løsning, når en grå dag skal forsødes. Jeg har også eksperimenteret rigtig meget med surdej, og har fundet ud af, hvornår og hvordan den virker bedst. Jeg har dog ikke fået lagt mine nye surdejsopskrifter på, så det kommer forhåbentligt i år.
  • Det ville være ærgerligt at glemme det søde køkken, der virkelig har fyldt meget i 2015. Og derfor bør fylde lidt mindre i 2016… Chokoladekage med indbagte pærer, kæmpeklejner, dadelkarameller, honeycomb, konfekt, is og lagkager – mine tænder løber i vand ved tanken.
  • Det allervigtigtiste er dog, at vi holder fast i vores morgenmadsforkælelse i weekenden. I lang tid var der gået havregryn i den alle ugens syv dage, og jeg er så glad for, at vi fik ændret den vane. Det er simpelthen så hyggeligt at hænge lidt længere ved morgenbordet i weekenden, og det kræver altså mere end en hurtig portion havregryn. Vi er bl.a. blevet ret glade for kæmpespejlægget – dog uden broccoli – som vi også serverede for gæsterne til Pigens fødsesldagsbrunch.

Sikke en smøre 🙂 Jeg sidder med et bredt smil efter at have skrevet løs i et par timer. Jeg er simpelthen så glad for min blog, og det har været rigtig rart med et blik tilbage til 2015. Jeg glæder mig til fortsat at dele opskrifter, boganbefalinger, tips og tricks og hvad jeg ellers finder på. Jeg håber at der bliver god mulighed for det, men hvad der ikke finder vej til bloggen, finder trods alt vej til min familie. Og det er det vigtigste.

Jeg glæder mig også til at læse med hos andre og gå på udkig efter nye spændende blogs.

Godt nytår til jer alle sammen♥

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Skrevet i: Sniksnak Tags: nytårshilsen

« Kæmpeklejner
Kransekage med hjemmelavet marcipan »

Kommentarer

  1. Anne Mette skriver

    12. januar 2016 kl. 18:58

    OMG – vist det længste nytårsindlæg jeg har set i blogland 😉

    Jeg håber at I alle fire er kommet godt ind i det nye år – og siger tak for hyggelige stunder i det gamle.
    Derudover hepper jeg på flere boganmeldelser…
    /AM

    Svar
    • Valbylille skriver

      12. januar 2016 kl. 19:38

      Jeps, den rekord snuppede jeg lige 🙂
      Der er flere boganmeldelser på vej. Der lå et par gode klassikere under juletræet, som bestemt fortjener et par ord.
      Rigtig godt nytår til dig – lad os fylde det med franske film og sprød crémant. Snart 🙂

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Velkommen til Valbylille

Her kan du finde skønne opskrifter på hverdagsmad og søde sager. Køkkenet er min kreative legeplads, og jeg giver både mit bud på klassiske retter og helt nye opskrifter, som du ikke finder andre steder.

Alle opskrifter testes flere gange, og er nemme at gå til.

Mange hilsner
Emilie

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Søg efter opskrift

Opdaterede opskrifter

Jeg tester løbende de ældre opskrifter og tilføjer tekst og nye billeder. Her kan du se, hvad der senest er ændret:

Opskriften på hjemmelavede corn flakes er gjort printvenlig. Virkelig hyggelig opskrift, som børnene elsker at lave, og som måske kan bruges til madkundskab i hjemmeskolen?

—

Min opskrift på citronpasta med kammuslinger og ærteskud er opdateret med nye billeder. En herlig luksusret, som kan laves på blot 15 minutter.

—

Min opskrift på langtidssimret okseragout er gjort printvenlig, og jeg har tilføjet et par noter om tilberedning i slowcooker, tilberedningstid mm. Derudover har jeg efterredigeret de oprindelige billeder.

—

Sund i januar

Ja tak, flere sunde(re) opskrifter

Copyright

Ønsker du at bruge mine billeder og tekster på fx din egen blog eller i kommerciel sammenhæng, så send mig venligst en forespørgsel på mail: emilie(at)valbylille.dk

Kontakt

Har I spørgsmål til opskrifter eller andet, så skriv gerne i kommentarfeltet. Jeg besvarer dem altid – også selvom indlægget er gammelt. Vil I dele en hemmelighed eller spørge mig om noget generelt, så skriv til mig her: emilie(at)valbylille.dk

Søg efter opskrift

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Copyright © 2021 Valbylille - all rights reserved