Efteråret kommer snigende med styrtregn, blæsevejr og alt for lidt lys til at knipse billeder af aftensmaden uden stort ståhej. Til gengæld er det også snart tid til at rykke sammen på sofaen med tæpper, puder, varme drikke og masser af gode bøger. Jeg holder virkelig meget af at bladre i kogebøger, og den som jeg i disse dage sørger for at have inden for rækkevidde, er den nye River Cottage kogebog på billedet. Den er fyldt med lækre solskinsbilleder, så pyt med at mit billede af bogen blev fanget i fredagens ulvetime under et kedeligt LED-armatur.
Jeg har været rigtig spændt på at få tilsendt ‘River Cottage – Let og sundt’ af Hugh Fearnley-Whittingstall til anmeldelse. Alle opskrifter er uden hvede og mælk, hvilket bestemt ikke er noget jeg forsager. Jeg kender dog en del, der af forskellige årsager bliver nødt til eller prøver at undgå gluten, hvede og/eller mælkeprodukter. Jeg tager derfor med åbne arme imod viden om og inspiration til, hvordan jeg godt og nemt kan traktere dem.
Hugh (med det meget lange efternavn) er heldigvis helt nede på jorden, hvad angår hans diæt. Udgangspunktet for bogen er, at han personligt har det bedst med hvede- og mælkefri kost, og at mange har opfordret ham til at lave en kogebog uden de ingredienser. Engang imellem nyder han dog stadig nybagt hvedebrød med smør, og formålet med bogen er også bare at vise, at man godt kan blive mæt og glad uden hvede og mælk. Så frygt ikke et nyt ultimativt sundhedsregime med chiafrø, Fiber HUSK eller andet godt fra helsekostbutikken.
Opskrifterne er alle lige til at gå til, og mange kan tilberedes på bare 20 minutter. Det kan vi vist alle lide, og drømmer man om på en nem måde at få flere grøntsager på aftensbordet, fortjener bogen virkelig en anbefaling. Hugh holder det simpelt og nemt, og med den rette dressing og lidt skinke, bliver der hurtigt spist et helt blomkål. Eller to. Min 4-årige så nemlig sit snit til selv at tømme halvdelen af fadet med den lækre blomkålssalat.
Opskrifterne er ikke glutenfri, men Hugh er så flink at gøre opmærksom på, hvad der indeholder gluten i hvilke opskrifter og i hvilke tilfælde ingredienser fås både i en almindelig og glutenfri udgave som fx havregryn. Han har også lavet en oversigt over de glutenfri opskrifter, og det er altså en skøn service, når man skal kokkerer til allergikere.
Enkelte opskrifter bliver så simple, at man næsten ikke synes, at de bør være i en kogebog, og så alligevel! Grapefrugt med friskkværnet peber? Har I prøvet det? Den idé havde jeg ikke fået uden kogebogen, og det skal helt sikkert prøves næste gang, der lander en grapefrugt i min indkøbskurv.
Udover blomkålssalaten har jeg også serveret Hughs rå gulerodssuppe for min familie. Der er mange spændende suppeopskrifter i bogen, men tanken om kunne lave et måltid ved at komme gulerødder, æbler, nødder og citronsaft i en blender, tiltalte mig ret meget. Suppeoplevelsen var lidt blandet, men den var overraskende mættende, og opskriften skal helt sikkert laves igen på en varm sommerdag eller måske i løbet af vinteren som en smoothie. Jeg har også fået lyst til at eksperimentere med egne opskrifter på rå supper. Dem er der altså potentiale i.
Bogen indeholder også retter, der er knap så simple, som dem jeg har nævnt her, og der er også opskrifter på brød og kager. Opskrifterne har dog det tilfælles, at ingredienslisterne er til at overskue både i længde og indkøb. Vil man vide, om retterne er velegnede i en madkasse, er der et lille ikon for det.
Der er rigtig meget tekst i bogen, hvilket jeg er vild med. Jeg elsker, når kogebogsforfattere giver opskrifterne en ekstra dimension ved at fortælle og beskrive, hvad de egentlig vil med netop den samling opskrifter. Jeg er også ret vild med, at der bliver leget så meget med billederne. Der er damp fra varme supper, og på de fleste billeder er der en stribe solskin, som nogen gange gør, at de lyse farver brænder ud. Det gør mig i godt humør, at retterne præsenteres på sådan en uhøjtidelig og glad måde, der emmer af hyggelige, spontane måltider i sommersolen. Jeg gad i hvert fald godt være inviteret med – og er det på sin vis også med kogebogen i hænderne.
Den må jeg have fingrene i – elsker RIver Cottage og Hugh (med det meget lange efternavns) tilgang til retterne og råvarerne. Og ny inspiration til både sunde og lækre retter, der tager kortere tid at lave end at hente en pizza – yes please! 🙂
Du siger det så godt. Hans retter er lige præcis så lækre og simple, at take away bliver den besværlige løsning.
Godt indlæg! Og dejligt med anbefalinger. Vi har mange kogebøger, men den her lyder som en der skal med i samlingen. Tak for god inspiration.
Tak! Det er en af den slags kogebøger, der både rummer masser af gode opskrifter og som også inspirerer til selv at finde på, hvilket har sendt den direkte ind på min kogebogs top-10