Valbylille

Opskrifter og hverdagsliv

  • Opskrifter
    • Måltid
      • Morgenmad
      • Frokost og småretter
      • Snacks
      • Aftensmad
      • Salat og tilbehør
      • Madtærter og pies
      • Pandekager og vafler
      • Pasta
      • Pizza
      • Sandwich, tacos og burger
      • Suppe
    • Køkken
      • Asien
      • Danmark og Norden
      • England
      • Frankrig
      • Indien
      • Italien
      • Latinamerika
      • Middelhavet
      • USA
    • Nemt og hurtigt
      • Familiefavoritter
      • One pot / one pan
      • Slow cooker
    • Højtid og sæson
      • Efterår
      • Fastelavn
      • Forår
      • Fødselsdag
      • Halloween
      • Jul
      • Påske
      • Skolestart
      • Sommer
      • Valentinsdag
      • Vinter
    • Diæt
      • Glutenfri
      • Sund i januar
      • Vegetar
      • Vegansk
    • Kager og sødt
      • Brownies, muffins og andre små kager
      • Dessert og tærter
      • Is
      • Lagkage og skærekage
      • Slik og konfekt
      • Småkager og cookies
      • Syltetøj, sirup og smørbart
    • Brød og boller
    • Drikke
    • Sauce, dressing, syltet tilbehør mm.
  • Inspiration
    • Bøger, film og spil
    • Krea
    • Oplevelser
  • Krummer
    • Et år i Valbylille
    • Søndagsfavoritter
    • Sniksnak
    • Tænker på…
  • Om Valbylille

Anbefaling af River Cottage – let og sundt

6. september 2015 by Valbylille 4 kommentarer

River cottageEfteråret kommer snigende med styrtregn, blæsevejr og alt for lidt lys til at knipse billeder af aftensmaden uden stort ståhej. Til gengæld er det også snart tid til at rykke sammen på sofaen med tæpper, puder, varme drikke og masser af gode bøger. Jeg holder virkelig meget af at bladre i kogebøger, og den som jeg i disse dage sørger for at have inden for rækkevidde, er den nye River Cottage kogebog på billedet. Den er fyldt med lækre solskinsbilleder, så pyt med at mit billede af bogen blev fanget i fredagens ulvetime under et kedeligt LED-armatur.

Jeg har været rigtig spændt på at få tilsendt ‘River Cottage – Let og sundt’ af Hugh Fearnley-Whittingstall til anmeldelse. Alle opskrifter er uden hvede og mælk, hvilket bestemt ikke er noget jeg forsager. Jeg kender dog en del, der af forskellige årsager bliver nødt til eller prøver at undgå gluten, hvede og/eller mælkeprodukter. Jeg tager derfor med åbne arme imod viden om og inspiration til, hvordan jeg godt og nemt kan traktere dem.

Hugh (med det meget lange efternavn) er heldigvis helt nede på jorden, hvad angår hans diæt. Udgangspunktet for bogen er, at han personligt har det bedst med hvede- og mælkefri kost, og at mange har opfordret ham til at lave en kogebog uden de ingredienser. Engang imellem nyder han dog stadig nybagt hvedebrød med smør, og formålet med bogen er også bare at vise, at man godt kan blive mæt og glad uden hvede og mælk. Så frygt ikke et nyt ultimativt sundhedsregime med chiafrø, Fiber HUSK eller andet godt fra helsekostbutikken.

Opskrifterne er alle lige til at gå til, og mange kan tilberedes på bare 20 minutter. Det kan vi vist alle lide, og drømmer man om på en nem måde at få flere grøntsager på aftensbordet, fortjener bogen virkelig en anbefaling. Hugh holder det simpelt og nemt, og med den rette dressing og lidt skinke, bliver der hurtigt spist et helt blomkål. Eller to. Min 4-årige så nemlig sit snit til selv at tømme halvdelen af fadet med den lækre blomkålssalat.

Opskrifterne er ikke glutenfri, men Hugh er så flink at gøre opmærksom på, hvad der indeholder gluten i hvilke opskrifter og i hvilke tilfælde ingredienser fås både i en almindelig og glutenfri udgave som fx havregryn. Han har også lavet en oversigt over de glutenfri opskrifter, og det er altså en skøn service, når man skal kokkerer til allergikere.

Enkelte opskrifter bliver så simple, at man næsten ikke synes, at de bør være i en kogebog, og så alligevel! Grapefrugt med friskkværnet peber? Har I prøvet det? Den idé havde jeg ikke fået uden kogebogen, og det skal helt sikkert prøves næste gang, der lander en grapefrugt i min indkøbskurv.

Udover blomkålssalaten har jeg også serveret Hughs rå gulerodssuppe for min familie. Der er mange spændende suppeopskrifter i bogen, men tanken om kunne lave et måltid ved at komme gulerødder, æbler, nødder og citronsaft i en blender, tiltalte mig ret meget. Suppeoplevelsen var lidt blandet, men den var overraskende mættende, og opskriften skal helt sikkert laves igen på en varm sommerdag eller måske i løbet af vinteren som en smoothie.  Jeg har også fået lyst til at eksperimentere med egne opskrifter på rå supper. Dem er der altså potentiale i.

Bogen indeholder også retter, der er knap så simple, som dem jeg har nævnt her, og der er også opskrifter på brød og kager. Opskrifterne har dog det tilfælles, at ingredienslisterne er til at overskue både i længde og indkøb. Vil man vide, om retterne er velegnede i en madkasse, er der et lille ikon for det.

Der er rigtig meget tekst i bogen, hvilket jeg er vild med. Jeg elsker, når kogebogsforfattere giver opskrifterne en ekstra dimension ved at fortælle og beskrive, hvad de egentlig vil med netop den samling opskrifter. Jeg er også ret vild med, at der bliver leget så meget med billederne. Der er damp fra varme supper, og på de fleste billeder er der en stribe solskin, som nogen gange gør, at de lyse farver brænder ud. Det gør mig i godt humør, at retterne præsenteres på sådan en uhøjtidelig og glad måde, der emmer af hyggelige, spontane måltider i sommersolen. Jeg gad i hvert fald godt være inviteret med – og er det på sin vis også med kogebogen i hænderne.

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Skrevet i: Bøger, film og spil Tags: boganbefaling, kogebog

« Surdejens røgt og pleje
Sensommersalat med nektariner og brombær »

Kommentarer

  1. Øglemor skriver

    6. september 2015 kl. 20:12

    Den må jeg have fingrene i – elsker RIver Cottage og Hugh (med det meget lange efternavns) tilgang til retterne og råvarerne. Og ny inspiration til både sunde og lækre retter, der tager kortere tid at lave end at hente en pizza – yes please! 🙂

    Svar
    • Valbylille skriver

      7. september 2015 kl. 21:13

      Du siger det så godt. Hans retter er lige præcis så lækre og simple, at take away bliver den besværlige løsning.

      Svar
  2. Lille Nordliv skriver

    6. september 2015 kl. 23:34

    Godt indlæg! Og dejligt med anbefalinger. Vi har mange kogebøger, men den her lyder som en der skal med i samlingen. Tak for god inspiration.

    Svar
    • Valbylille skriver

      7. september 2015 kl. 21:15

      Tak! Det er en af den slags kogebøger, der både rummer masser af gode opskrifter og som også inspirerer til selv at finde på, hvilket har sendt den direkte ind på min kogebogs top-10

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Velkommen til Valbylille

Her kan du finde skønne opskrifter på hverdagsmad og søde sager. Køkkenet er min kreative legeplads, og jeg giver både mit bud på klassiske retter og helt nye opskrifter, som du ikke finder andre steder.

Alle opskrifter testes flere gange, og er nemme at gå til.

Mange hilsner
Emilie

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Søg efter opskrift

Opdaterede opskrifter

Jeg tester løbende de ældre opskrifter og tilføjer tekst og nye billeder. Her kan du se, hvad der senest er ændret:

Opskriften på hjemmelavede corn flakes er gjort printvenlig. Virkelig hyggelig opskrift, som børnene elsker at lave, og som måske kan bruges til madkundskab i hjemmeskolen?

—

Min opskrift på citronpasta med kammuslinger og ærteskud er opdateret med nye billeder. En herlig luksusret, som kan laves på blot 15 minutter.

—

Min opskrift på langtidssimret okseragout er gjort printvenlig, og jeg har tilføjet et par noter om tilberedning i slowcooker, tilberedningstid mm. Derudover har jeg efterredigeret de oprindelige billeder.

—

Sund i januar

Ja tak, flere sunde(re) opskrifter

Copyright

Ønsker du at bruge mine billeder og tekster på fx din egen blog eller i kommerciel sammenhæng, så send mig venligst en forespørgsel på mail: emilie(at)valbylille.dk

Kontakt

Har I spørgsmål til opskrifter eller andet, så skriv gerne i kommentarfeltet. Jeg besvarer dem altid – også selvom indlægget er gammelt. Vil I dele en hemmelighed eller spørge mig om noget generelt, så skriv til mig her: emilie(at)valbylille.dk

Søg efter opskrift

  • Instagram
  • Pinterest
  • Bloglovin
  • Email
  • RSS Feed

Copyright © 2021 Valbylille - all rights reserved