Udskriv

Fastelavnsboller med vaniljecreme og marcipansvesker

Kongen af fastelavnsboller! Rigelige mængder creme og marcipansvesker som smager som Anthon Bergs blommer i madeira. Mums!

Antal 6 fastelavnsboller

Ingredienser

Bolledej

  • 100 g smør
  • 1,5 dl sødmælk
  • 25 g gær
  • 1 spsk sukker
  • 1 nip salt
  • 300 g hvedemel

Svesker

  • 100 g svesker
  • 1 spsk sukker
  • 100 g marcipan

Vaniljecreme

  • 2 æg
  • 2 spsk sukker
  • 1 spsk maizena
  • 1 tsk vaniljepulver
  • 2,5 dl sødmælk

Glasur

  • 4 spsk flormelis
  • 2 tsk kakao

Sådan gør du

Bolledej

  1. Smelt smørret i en lille gryde, og hæld mælken i det smeltede smør. Rør gæren ud i mælkeblandingen, når den er lillefingervarm.

  2. Tilsæt sukker og salt, og rør melet i lidt efter lidt. Ælt hurtigt dejen sammen på et meldrysset bord. Den skal være temmelig klistret, så pas på ikke at få for meget mel med. Lad dejen hæve tildækket i ca. 30 minutter. Lav cremen og sveskerne imens.

Svesker

  1. Kom svesker og sukker i en lille gryde, og dæk med vand. Lad sveskerne koge møre. Det tager ca. en halv time. Rør i gryden undervejs og tilsæt evt. mere vand, hvis den er ved at koge tør.

  2. Tag gryden fra blusset, når sveskerne er så møre, at de kan moses med en gaffel.

  3. Riv marcipanen og rør den i sveskerne ad flere omgange. 

Creme

  1. Kom æg, sukker og maizena i en gryde, og pisk det godt sammen, så der ikke er nogen klumper. Kom vanilje og mælk i, og varm langsomt op under konstant omrøring. Kog et par minutter, til cremen er tyknet, og tag den  af blusset.

Samling og bagning

  1. Del dejen i seks lige store dele, og tril dem til boller.

  2. Tryk bollerne flade en ad gangen, og læg første en skefuld creme og så en skefuld marcipansvesker på dejen. Fold siderne godt ind, og tryk dem sammen, så fyldet er helt dækket. sæt bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir med samlingen nedad.

  3. Lad bollerne efterhæve 20 minutter.

  4. Bag dem i en forvarmet ovn ved 220 c i ca. 12 minutter. Lad dem køle af på en rist.

  5. Bland flormelis og kakao, og tilsæt lidt vand, til glasuren har en god konsistens. Fordel glasuren på bollerne, og giv den 10-15 minutter til at sætte sig.

    Og så er der fastelavnsboller!

Opskriftsnoter

Hvis man ikke er til svesker, kan de sagtens udelades eller erstattes af fx hindbærmarmelade.