Udskriv

Juleboller med appelsin og frugt

Ikke kun til jul - bollerne kan snildt spises til eftermiddagskaffen hele vinteren

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 1 time 30 minutter
Samlet tid 1 time 40 minutter
Antal 12 boller

Ingredienser

  • 1/2 dl korender
  • 1/2 dl sultanas
  • 1/4 dl soltørrede tranebær
  • 4 dl sødmælk lun
  • 50 g gær
  • 1,5 spsk sukker
  • 2 æg det ene til pensling
  • 50 g smør smeltet
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk gurkemeje
  • 450 g hvedemel
  • 3/4 dl kandiseret appelsinskal i små tern

Sådan gør du

  1. Kom korender, sultanas og tranebær i en lille skål og dæk med vand. Lad dem trække en times tid.

  2. Rør gæret ud i den lune mælk. Tilsæt sukker og 1 æg, og tilsæt derefter det lettere afkølede smør i en tynd stråle. Rør godt imens.

  3. Bland gurkemeje, salt og det meste af melet i dejen. Ælt godt.

  4. Hæld vandet fra de tørrede frugter, og vend både frugter og appelsinskal i resten af melet. Ælt det forsigtigt i dejen. Dejen skal være en anelse fugtig.

  5. Form dejen til en kugle, og lad den hæve under et klæde i ca. 1 time. Den skal doble i størrelse.

  6. Drys lidt mel på arbejdsbordet. Hæld dejen ud på bordet, og del den i 12 stykker med en skarp kniv. Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir, og dæk dem med et fugtigt klæde. Lad dem efterhæve 15 minutter, mes ovnen varmes op.

  7. Pensl bollerne med pisket æg, og bag dem ved 200c i ca. 18 minutter. Lad dem køle 5-10 minutter på en rist. Spis dem lune.

Opskriftsnoter

De tørrede frugter kan godt erstatte hinanden, og der kan også bare bruges almindelige rosiner.

Gurkemeje kan udelades.