Med efteråret kommer også sæsonen for søndagsmiddage. Når dagene bliver korte og muligheden for spontane eftermiddagsaktiviteter svinder ind, er det hyggeligt at bruge lidt længere tid ved komfuret.Det er ikke hver søndag vi spiser tung simremad og dessert, men vi prøver at gøre lidt ekstra ud af det et par gange om måneden.
Den første søndagsmiddag denne sæson stod på skovduer, waldorfsalat og små kartofler samt blommetrifli til dessert. Meget traditionelt og fyldt med barndomsminder. Jeg kan i hvert fald ikke huske at have fået waldorfsalat siden engang i 90’erne.
Skovduer er en temmelig vanskelig ret for en børnefamilie, der har inviteret middagsgæster. Tilberedningstiden varierer nemlig fra 30 minutter til 2 timer afhængigt af duens alder, og den er desværre ikke angivet på emballagen. Det er derfor lidt af et sats, hvis man er afhængig af at spise på et bestemt tidspunkt.
Skovduer
4 skovduer
50 g smør
3 dl vand
Suppegrønt som fx porretop, selleri og gulerod (Jeg har altid en pose i fryseren, hvor jeg samler trætte grøntsager til fond, suppe mm. )
Timian
Rosmarin
Halver skovduerne og rens dem godt under rindende vand. Tør dem og brun dem i smørret ad to omgange. Tag duerne op og kom vand og suppegrønt i gryden. Læg duerne ovenpå sammen med krydderurterne og lad dem simre under låg i ca. 60 minutter.
Waldorfsalat
2 dl creme fraiche 18 %
1 nip salt
1 tsk sukker
4 stængler bladselleri
1 stort æble
250 g stenfri vindruer
50 g valnødder
Bland creme fraiche, salt og sukker. Skær bladsellerien i tynde skiver, halver vindruerne og skær æble i små trekanter. Vend det hele i dressingen. Tag de pæneste valnødder fra til pynt. Hak resten og bland dem i salaten.
Små kartofler
1 kg små kartofler
1 stor klat smør
Krydderier
Salt
Kartoflerne vaskes, halveres og bringes i kog. Efter 5 minutter hældes vandte fra og kartoflerne dampes tørre. Tilsæt smørret, de valgte krydderier og salt, og fordel kartoflerne på en bageplade. Bages i ovnen ved 250 c i 10 minutter.
Uh, kødet ser altså godt ud. Jeg har aldrig smagt duer. Eller vagtler. Synes de ser så små, så små ud, når de ligger der i køledisken/slagtervinduet. Men må altså en dag få taget mig sammen til at prøve det (:
– Anne
Det erret lækkert, men man skal virkelig være over gryderne. Jeg havde købt to duer til hver, men en er rigeligt. Man bliver ret mæt af pillearbejdet 😉