Ingen fødselsdag uden store, bløde fødselsdagsboller. Det har Manden bestemt. Planen var ellers, at mine fødselsdagsgæster skulle have lækre, koldhævede boller med sprød skorpe, men Mandens protester og forargelse over traditionsbruddet fik mig til at ændre mening. Og det fortrød jeg ikke.
Selvfølgelig skal en fødselsdag fejres med smørbagte hvedeboller serveret med koldt smør og intet andet. På en hed julidag som i søndags skal der rød saft i glassene og kaffe i kopperne, mens bollerne i de kolde måneder skal skyldes ned med varm chokolade med en snert af anis og friskpisket flødeskum på toppen. Så bliver det ikke bedre.
Årets fødselsdagsboller blev trillet med en baby på armen, og blev derfor lidt mere rustikke end sædvanligt. De smagte dog lige præcis, som de skulle, og den ene bolle, der blev ladt tilbage i kurven, var præcis lige så velsmagende, blød og lækker dagene derpå.
Fødselsdagsboller
(20 stk)
1 pk gær
5 dl lun mælk/vand
100 g smeltet smør
1 æg + 1 æg til pensling
50 g sukker
1 tsk salt
1 kg hvedemel – gerne højprotein
Rør gæren ud i væsken, og tilsæt smør, æg, sukker og salt. Rør derefter melet i, men tilbagehold lidt til æltning. Ælt dejen godt, og lad den hæve under et fugtigt klæde i 45 minutter.
Slå dejen ned, og del den derefter i to. Rul dejen til to lange pølser, og del dem hver i ca. 10 lige store stykker. Tril dejstykkerne til fine runde boller med let hånd, og lade dem efterhæve på bagepladen i 20 minutter.
Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem ved 200c varmluft i 10 minutter.
Nu har jeg snart tømt nettet for at finde frem til den fødselsdagsbolle, jeg har i tankerne. Den bløde, luftige, lette bolle. Og her er den så 😉 Jeg ved at hævning, mel og æltning især har meget at sige. Hvilken type mel bruger du til dine boller?
På forhånd tak for svar
Jeg brugte hvedemel med 12 g protein til bollerne på billederne. Det fås i alle større supermarkeder, men man skal lige tjekke melets varefakta. De fleste varianter indeholder nemlig kun 10 g protein. Det kan dog også bruges, og mangel på mel med 12+ g protein, skal ikke afholde nogen fra at bage bollerne.
God fornøjelse med bagningen!
Og: brugte du ca. 1 kg mel ? De blev ikke for kompakte?
Det lyder af meget, men ja, der skal bruges ca. 1 kg mel. Der er jo også en del fugtighed i æg og smør. Bollerne blev ikke spor kompakte, men vær alligevel lidt forsigtig med melet, da mængden varierer lidt fra gang til gang.
Har du prøvet om de kan laves koldhævede?
Nej, men hvis du prøver må du gerne give en tilbagemelding 🙂 Jeg har aldrig prøvet at koldhæve en dej med smør og mælk, og tænker, at den type dej ikke er supervelegnet. Jeg har dog ikke belæg for, at det ikke fungerer, så det er da værd at forsøge.