Valbylille

Opskrifter og hverdagsliv

  • Opskrifter
    • Måltid
      • Morgenmad
      • Frokost og småretter
      • Snacks
      • Aftensmad
      • Salat og tilbehør
      • Madtærter og pies
      • Pandekager og vafler
      • Pasta
      • Pizza
      • Sandwich, tacos og burger
      • Suppe
    • Køkken
      • Dansk
      • Fransk
      • Amerikansk
      • Mexicansk og latinamerikansk
      • Asiatisk
      • Marokkansk
      • Fisk og skaldyr
      • Gris
      • Ko og kalv
      • Kylling og kalkun
      • Lam og ged
      • Vildt
    • Nemt og hurtigt
      • Familiefavoritter
      • One pot / one pan
      • Slow cooker
    • Højtid og sæson
      • Efterår
      • Fastelavn
      • Forår
      • Fødselsdag
      • Halloween
      • Jul
      • Påske
      • Skolestart
      • Sommer
      • Valentinsdag
      • Vinter
    • Diæt
      • Glutenfri
      • Sund i januar
      • Vegetar
      • Vegansk
    • Kager og sødt
      • Brownies, muffins og andre små kager
      • Dessert og tærter
      • Is
      • Lagkage og skærekage
      • Slik og konfekt
      • Småkager og cookies
    • Brød og boller
    • Drikke
    • Syltede sager
    • Dip og dyp
  • Inspiration
    • Bøger
    • Film og spil
    • Krea
    • Oplevelser
  • Krummer
    • Tænker på…
    • Et år i Valbylille
    • Sniksnak

Traditionelle fødselsdagsboller – som de skal være

31. juli 2014 by Valbylille 7 Comments

store bløde fødselsdagsboller
Ingen fødselsdag uden store, bløde fødselsdagsboller. Det har Manden bestemt. Planen var ellers, at mine fødselsdagsgæster skulle have lækre, koldhævede boller med sprød skorpe, men Mandens protester og forargelse over traditionsbruddet fik mig til at ændre mening. Og det fortrød jeg ikke.

Selvfølgelig skal en fødselsdag fejres med smørbagte hvedeboller serveret med koldt smør og intet andet. På en hed julidag som i søndags skal der rød saft i glassene og kaffe i kopperne, mens bollerne i de kolde måneder skal skyldes ned med varm chokolade med en snert af anis og friskpisket flødeskum på toppen. Så bliver det ikke bedre.

Årets fødselsdagsboller blev trillet med en baby på armen, og blev derfor lidt mere rustikke end sædvanligt. De smagte dog lige præcis, som de skulle, og den ene bolle, der blev ladt tilbage i kurven, var præcis lige så velsmagende, blød og lækker dagene derpå.

Fødselsdagsboller
(20 stk)
1 pk gær
5 dl lun mælk/vand
100 g smeltet smør
1 æg + 1 æg til pensling
50 g sukker
1 tsk salt
1 kg hvedemel – gerne højprotein

Rør gæren ud i væsken, og tilsæt smør, æg, sukker og salt. Rør derefter melet i, men tilbagehold lidt til æltning. Ælt dejen godt, og lad den hæve under et fugtigt klæde i 45 minutter.

Slå dejen ned, og del den derefter i to. Rul dejen til to lange pølser, og del dem hver i ca. 10 lige store stykker. Tril dejstykkerne til fine runde boller med let hånd, og lade dem efterhæve på bagepladen i 20 minutter.

Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem ved 200c varmluft i 10 minutter.
lækre bløde fødselsdagsboller
store bløde fødselsdagsboller

Filed Under: Brød og boller, Fødselsdag, Opskrifter Tagged With: bagværk, bolle

« Squashsalat med feta og persille
Medaljer med vaniljecreme og danske sommerbær »

Comments

  1. Anonym says

    15. august 2014 at 13:08

    Nu har jeg snart tømt nettet for at finde frem til den fødselsdagsbolle, jeg har i tankerne. Den bløde, luftige, lette bolle. Og her er den så 😉 Jeg ved at hævning, mel og æltning især har meget at sige. Hvilken type mel bruger du til dine boller?
    På forhånd tak for svar

    Svar
    • Valbylille says

      15. august 2014 at 19:15

      Jeg brugte hvedemel med 12 g protein til bollerne på billederne. Det fås i alle større supermarkeder, men man skal lige tjekke melets varefakta. De fleste varianter indeholder nemlig kun 10 g protein. Det kan dog også bruges, og mangel på mel med 12+ g protein, skal ikke afholde nogen fra at bage bollerne.

      God fornøjelse med bagningen!

      Svar
  2. Anonym says

    15. august 2014 at 13:11

    Og: brugte du ca. 1 kg mel ? De blev ikke for kompakte?

    Svar
    • Valbylille says

      15. august 2014 at 19:10

      Det lyder af meget, men ja, der skal bruges ca. 1 kg mel. Der er jo også en del fugtighed i æg og smør. Bollerne blev ikke spor kompakte, men vær alligevel lidt forsigtig med melet, da mængden varierer lidt fra gang til gang.

      Svar
  3. Tine says

    4. april 2017 at 07:52

    Har du prøvet om de kan laves koldhævede?

    Svar
    • Valbylille says

      4. april 2017 at 19:37

      Nej, men hvis du prøver må du gerne give en tilbagemelding 🙂 Jeg har aldrig prøvet at koldhæve en dej med smør og mælk, og tænker, at den type dej ikke er supervelegnet. Jeg har dog ikke belæg for, at det ikke fungerer, så det er da værd at forsøge.

      Svar

Trackbacks

  1. Kager fra en 4-års fødselsdag | Valbylille siger:
    25. juni 2015 kl. 12:24

    […] og gelé, og bortset fra geléen lavede Pigen faktisk det hele selv. Udover de traditionelle fødselsdagsboller fik lakridskagen også selskab af en barbiekage. Formen havde jeg lånt mig til, og kagen skulle […]

    Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Velkommen til Valbylille

Her samler jeg alt det, jeg holder allermest af, og som giver glæde i min og min families hverdag. Mest af alt handler det dog om mad.  Mit køkken er ganske lille, men når jeg finder gryder og pander frem, tiltrækkes resten af familien, og så hygger vi os sammen med at snitte, røre, smage, snakke og smage igen. Det er den bedste tid på dagen.

Søg efter opskrift

Vinter i køkkenet

Ja tak, flere skønne vinterfavoritter

Så er det snart jul

Ja tak, flere juleopskrifter

Copyright

Ønsker du at bruge mine billeder og tekster på fx din egen blog eller i kommerciel sammenhæng, så send mig venligst en forespørgsel på mail: emilie(at)valbylille.dk

Kontakt

Har I spørgsmål til opskrifter eller andet, så skriv gerne i kommentarfeltet. Jeg besvarer dem altid – også selvom indlægget er gammelt. Vil I dele en hemmelighed eller spørge mig om noget generelt, så skriv til mig her: emilie(at)valbylille.dk

Søg efter opskrift

Copyright © 2019 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress