Når juleaften er lige om hjørnet, er jeg normalt allerede godt mæt af julemad efter månedens mange julefrokoster. I år har jeg dog ikke været til en eneste, og tanken om kun at skulle have risalamande en gang er da slet ikke til at bære. I går lavede jeg derfor en lille portion, som vi spiste med lynsyltede kirsebær. Mums det var godt.
Min risalamande er meget traditionel uden overraskende ingredienser. Jeg vil dog gerne give to fif, som jeg synes gør risalamande særligt god. For det første skal der rigeligt mandler i, og de skal hakkes så groft, at enkelte stykker kan forveksles med den hele mandel. For det andet skal flødeskummet først vendes i lige inden servering, så risalamanden bliver blød og luftig. Det er allerbedst, hvis den piskes i hånden. På den måde undgår man også, at den bliver for stiv.
Hvordan staver I i øvrigt risalamande/ris à l’amande? Tidligere sværgede jeg til den sidste måde, men det ser altså så mærkeligt ud med “ris”, når nu det hedder “riz” på fransk, så nu prøver jeg den anden. Den føles dog heller ikke helt rigtig.

(4-6personer)
ca. 4 dl/500 g kold risengrød kogt på sødmælk og uden salt
100 g smuttede, grofthakkede mandler
1 spsk sukker
1 vaniljestang
2,5 dl piskeflødeFlæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Brug en bredbladet kniv til at fordele kornene i sukkeret. Bland risengrøden med vaniljesukkeret og de hakkede mandler. Sæt grøden på køl.
Lige inden servering piskes fløden stiv med et piskeris. Sæt evt. skålen i vasken for en bedre arbejdshøjde. (Man må godt snyde lidt ved at piske fløden cremet med en elpisker og derefter fortsætte med piskeriset.)
Vend fløden i, og server risalamanden med kirsebær på toppen.
Råsyltede kirsebær
(4 personer)
200 g udstenede, frosne kirsebær
1/2 dl sukker
Lad de frosne kirsebær tø op. Lad væden blive ved bærrene, og vend sukkeret i. Lad kirsebærrene trække på køl i mindst 8 timer, og vend dem rundt et par gange undervejs.
Server dem til risalamanden.
Skriv et svar