Som mange andre fik vi også and i søndags. Den traditionelle andesteg sprang vi dog over til fordel for en rest sprængt and. Sammen med smukke røde æbletern og kruspersille blev den spist som topping på en gang gule ærter.
Jeg har aldrig før lavet gule ærter, og har heller ikke smagt det, siden jeg var barn. Dengang var det dog en ret grim og fed oplevelse med alt for meget flæsk og medister. Ud fra princippet om, at alle og alt fortjener en ekstra chance og fordi sprængt and og gule ærter er en klassiker, kom retten alligevel på bordet.
Normalt laves gule ærter på kogevandet fra gris eller sprængt and. Min and var dog stegt, og havde i øvrigt tilbragt et par uger i fryseren, så der var ikke noget at komme efter. Derfor blev det til denne hjemmekomponerede vegetarudgave, som smagte overraskende godt og som sammen med de sprøde æbletern gjorde retten væsentligt lettere en barndomsmindet.
Gule ærter
4 dl flækærter
1 porre
0,5 selleri
2 gulerødder
12 dl vand
4 nellikker
Lidt cassiabark eller 1 lille kanelstang
1 lang tepose
Salt og peber
Skær porren i skiver og gulerødder og selleri i tern, og kom krydderierne i en tepose og bind knude på den. Alle ingredienserne skal nu i en gryde og koges en time. Tag krydderierne op og blend suppen groft med en stavblender. Smag til med salt og peber og server med pølse, sprængt kød, skinke eller lignende, æbleterne og masser af persille.
Tip: Retten kan med succes tilberedes i trykkoger.
Skriv et svar