Vi spiser vegetarisk i hvert fald to gange de fleste uger. Det er ikke noget, vi som sådan har besluttet, og der ligger heller ikke de store overvejelser om klima eller sundhed bag. Det er nok bare blevet sådan, fordi jeg aldrig har være den store kødspiser, og fordi Manden langsomt har vænnet sig til og lært, at man godt kan blive mæt og glad uden kød. Han brokker sig i hvert fald først, når vi når tredjedagen uden kød, og så lang tid imellem kødretterne behøver der trods alt heller ikke at gå. Nogen gange glemmer jeg det bare.
Denne grøntsagstagine er dejligt mættende og supernem at lave på en travl hverdag, hvor man ikke lige har fået planlagt aftensmaden. I hvert fald hvis man springer over, hvor gærdet er lavest og bruger kikærter fra dåse. Grøntsagerne kan snildt varieres efter køleskabets indhold.
Grøntsagstagine med kikærter
(4 personer)
1 løg
1 squash
2 gulerødder
1 stor pastinak
3 fed hvidløg
1 tsk brune sennepsfrø
1,5 tsk spidskommen
2 kanelstænger
1/2 tsk chiliflager
1-2 dåser flåede tomater
2 dåser kikærter
1 spsk olie
evt. 6 dadler
salt
Hak hvidløgsfeddene, og skær grøntsagerne i grove stykker. Rist sennepsfrø og spidkommen i olien på en varm pande, til dufter rammer næsen. Tilsæt hvidløg, løg, kanelstænger og chili, og steg et par minutter ved middelvarme. Tilsæt de resterende grøntsager, og lad dem stege lidt, før tomaterne hældes ved.
Lad retten simre, til grøntsagerne er møre, men stadig har bid. Skyld kikærterne, og tilføj dem til retten. Man kan evt. tilføje lidt sødme ved i samme omgang at tilsætte 5-6 dadler i strimler.
Smag retten til med salt og server den som den er eller som tilbehør til en kødret. I så fald bør der kun tilsættes 1 dåse kikærter.
Sikke en masse dejlige krydderier!
Er selv ret pjattet med det vegetariske køkken jo, og undres hver gang over hvor godt kikærter, bønner og linser mætter.
Hej Nada! Jeg har lavet noget fjol, så jeg pt. ikke kan kommentere hos bl.a dig, så nu griber jeg lige anledningen til at fortælle, at jeg jævnligt sukker over dine opskrifter og brug af krydderier. Dem er vi vist fælles om at sætte pris på!
Ih, sikke en spændende ret – elsker orientalsk mad, men falder tit i de samme krydderier. Måske man skulle smide et par kanelstænger i, næste gang man laver sådan en gang kikærteret – det er så godt, når man laver hjemmelavet chilipasta, med det der "sød-køkken-kryderi" touch, ligesom kardemomme i paprikagryderetter.
– Anne
Jeg skal da vist snart have prøvet en kardemomme-paprikaret. Den kombination er ny for mig. Til gengæld bruger jeg kanel i alt, hvad jeg kan slippe af sted med. Den søde forbindelse afrunder det stærke så fint, synes jeg.
Fortæl endelig om resultatet, hvis du får prøvet 😀
Og ja, det er altså også lækkert, bruger kanel konstant i alt sødt, frugt/havre-grød, yoghurter mv., men ikke så meget i det salte køkken – tak for kanel-reminder.
– Anne
Der kommer et pip, så snart jeg har prøvet det – og det er der nok ikke så længe til 🙂