Der skal nok være en italiensk mamma eller 100, der vil være uenige i min påstand om, at dette er en rigtig bolognese. Som alle andre traditionelle retter er originalopskriften jo et tibagevendende diskussionstema, hvor der er lige præcis så mange svar, som der husmødre. På den baggrund kan man i mine øjne heller ikke tale om forkerte udgaver, så længe man holder sig til de typiske ingredienser og lader retten simre sig til en kraftig umamismag.
I min udgave er der ingen overraskelser på ingredienslisten, og sovsen får en forrygende smag af umami og en lækker blød konsistens af den lange tilberedningstid. Det er en af mine bedste opskrifter, og jeg finder den både frem til hverdag og til gæstemiddage.
Tidligere sneg jeg altid en masse grøntsager i min kødsovs, i et misforstået forsøg på at være sund. Det er jeg for længst gået bortfra. Hvis jeg skal have kødsovs, skal det være en rigtig bolognese, og så må grøntsagerne serveres ved siden af i en salat eller som en forret. Jeg er så heldig at have en altspisende familie og nyder derfor i høj grad, at jeg ikke behøver at camouflere grøntsager i farsretter for at få lidt fibre og vitaminer i både mand og barn.
Bolognesen blev serveret med en hurtig tomatsalat af krydrede italienske tomater dryppet med lidt olivenolie og rødvinseddike og toppet med fintskåret rødløg og mine yndlingsoliven med mandler i. Meget simpelt og meget lækkert nu, hvor der igen er ved at være smag i tomaterne. På denne årstid holder jeg mig altid til de sydeuropæiske tomater, da de danske smager alt for vandet til at være værd at spise.
Jeg laver altid en stor portion bolognese, da den egner sig fortrinligt til at blive gemt i fryseren til travle dage. Det kræver også en vis mængde at tilberede den i trykkoger, hvilket jeg gerne anbefaler igen og igen. Det nedbringer nemlig kogetiden til 1/3, og giver både mulighed for simremad på hverdage og for at spare på energiforbruget til tilberedningen.
Ved bordet blev bolognesen toppet med friskrevet pecorino og gavmilde håndfulde basilikumblade. Jeg kommer ikke krydderier i sovsen, men elsker at spise den med de friske blade som en slags salat.
Bolognese
2 løg
2 gulerødder
2 stængler bladselleri
1 spsk smør
1 spsk olie
800 g hakket oksekød
2 dl oksefond eller – bouillon
2 dl vin
1 lille ds tomatkoncentrat (70 g)
2 dl mælk – gerne sødmælk
salt og peber
Skær løg, bladselleri og gulerødder i så små tern som muligt. Varm olie og smør op i en gryde ved middelhøj varme. Kom grøntsagerne i og steg dem forsigtigt i ca. 5 minutter. Kom også kødet i gryden og steg det brunt.
Tilsæt vin, fond og tomatkoncentrat, og lad retten simre under låg i minimum 2 timer i en almindelig gryde og 40 minutter i trykkoger. Tilsæt derefter mælk og lad sovsen koge ind. Smag til med salt og peber og server sovsen med din yndlingspasta.
Tip: Normalt bruger jeg rødvin, men da jeg havde en åben flaske hvidvin, blev denne udgave lavet med den. Det fungerer fint smagsmæssigt, men giver en lysere sovs.
Tip2: Skal det være ekstralækkert og måske mere originalt, kan man tilsætte 100-200 g bacon i tern sammen med kødet.
Tip3: Jeg laver sovsen med skummetmælk, da det er det vi har i huset. Sødmælk er dog det bedste, og når jeg næste år har en lille sødmælksdrikker i huset, vil det være førstevalget. Lettere mælketyper fungerer dog fint.
[…] umiddelbart efter vores hjemkomst fra USA. Når den skal være rigtig god, laver jeg den med den gode bolognese, béchamelsauce og friskplukket mozerella på toppen. Når de to sovse er klar, er fremgangsmåden […]