Sig goddag til min først crockpotopskrift – som selvfølgelig også kan laves i en almindelig gryde.
Jeg har slet ikke ord til at beskrive, hvor glad jeg er for min ny crockpot. Den har indtil videre frembragt tre forskellige gryderetter, og de er alle blevet helt perfekte. Den ene er endda allerede blevet lavet to gange for lige at gennemteste opskriften og tage et par pæne billeder til jer Måske har I også en slowcooker? Ellers synes jeg, at I skal få fat på en. Go go go 🙂
Lyder det vanvittigt med nyt køkkenudstyr, og vil I gerne prøve opskriften alligevel? Så har jeg været så flink allernederst ned at skrive et par noter om, hvordan retten også kan tilberedes i en almindelig gryde. Dette er dog ikke testet, men jeg ved trods alt lidt om at lave mad i en gryde, så bare klø på.
Og så tilbage til slowcookeren. Jeg drømmer om den, jeg taler om den og jeg jubler over den. Manden deler heldigvis min begejstring, for ellers havde det nok været i overkanten med alle mine glædesudbrud. Det blev det faktisk også en enkelt gang, nu jeg tænker over det. Da jeg påstod, at man jo sagtens kan nøjes med en slowcooker i stedet for både kogeplader og ovn, satte Manden foden ned. “For så kan man jo ikke få bøf”, sagde han. Og det har han jo ret i. (Som om jeg nogensinde vil skille mig af med mit komfur? Oh no, det kunne jeg aldrig finde på. Det var jo bare med tanke på et lille studiehummer eller sådan noget. Så er en slowcooker altså smart!)
Nok om selve slowcookeren. Nu skal vi nemlig tale om, hvad man kan lave i den. Man kan fx lave den lækreste gryderet med sweet potatoes og peanutbutter, og det er den I skal høre om her.
Helt seriøst så er det her vist Pigens nye livret. Manden var ikke hjemme, da jeg lavede retten første gang, og da Pigen i et par dage gentagne gange havde fortalt ham, at han bare blev nødt til at smage “den der lækre ret fra maskinen” ja, så måtte jeg jo lave den igen.
Pigen var stadig vild med den, og det var jeg også. Manden syntes endda, at den smagte så godt, at han også selv gik i gang med at lave mad i crockpotten et par dage efter. (Det gik til gengæld ikke helt så godt… men det er altså ikke crockpottens skyld.)
Og lad os så hoppe til opskriften! Vi ved jo alle, at sweet potatoes i krydret sauce er noget af det allerbedste, så nu er det vist på tide med en opskrift i stedet for mere lovprisning.
Sweet potatoes i spicy peanutbutter/tomatsauce
Ingredienser
- 1 rødløg hakket
- 2 fed hvidløg presset/revet
- 3-4 cm ingefær revet
- 500 g sweet potatoes i mundrette tern
- 2 gulerødder i små tern
- 500 g mosede tomater
- 1 spsk crunchy peanutbutter
- 1 dl vand
- 1 tsk tørret timian
- 2 laurbærblade
Til sidst i tilberedningen
- 100 g friske hele spinatblade
Servering
- 2 spsk ristede og saltede peanuts hakkede
- creme fraiche eller græsk yoghurt
Sådan gør du
- Kom grøntsagerne i slowcookeren. Rør peanutbutteren ud i vandet, og kom også det i slowcookeren sammen med tomat og krydderier. Vend det rundt med en grydeske, og lad slowcookeren kører på lav i ca. 5 timer eller høj i ca. 3 timer.
- Tilsæt de hele spinatblade den sidste halve time.
- Server retten med peanuts til at drysse over samt en klat creme fraiche eller yoghurt.
Noter
Mmmh lyder godt, måske skulle jeg lave den i stegeso
Det kan jeg kun anbefale 🙂 Så dufter huset også så skønt hele dagen.
Tror du tid mm er det samme eller?
Mon ikke det er nogenlunde det samme? Jeg bruger ikke min stegeso så ofte, og er aldrig blevet sådan rigtig tryg ved, at man ikke så nemt kan se til retten.
okay… har søgt men kan simpelthen ikke finde et svar… så med risiko for at lyde dum… Hvad er forskellen på en slowcooker/crockpot og på at lade det simre i en gryde?
Gode spørgsmål!
I en slowcooker kommer (kontrolleret) varme både fra bund og side, og man kan derfor lade gryden stå i mange timer uden at røre en eneste gang. Man kan altså tilberede mad i en slowcooker, mens man er ude af huset hele dagen. I en gryde ville retten med god sandsynlighed brænde på.
Fordi man ikke hele tiden løfter låget for at røre, bliver al saft og kraft i gryden, og det er derfor unødvendigt at vende større stykker kød som i en gryde. Retten tilbereder sig selv, og det er på alle måder supernemt!
Hvis man tilbereder en slowcookerret i en almindelig gryde, skal man være opmærksom på, at der skal bruges mere væske og huske at røre i gryden. Derudover vil det ofte være bedst at svitse løg mm. i lidt olie, og tilsætte kød og grønt på forskellige tidspunkter. Det gør jeg ikke til slowcookeren – det er bare i med det hele på en gang.
Slowcookeren svarer nogenlund til tilberedning i stegeso. I mine øjne er det dog en fordel, at jeg kan følge med gennem glaslåget – især når jeg tester nye opskrifter. Den har også den fordel, at den har et mindre energiforbrug, og så er den supernem at gøre ren. Jeg ville ikke være tryg ved at lade min ovn køre, mens jeg er på arbejde, men slowcookeren er jeg mere rolig med. Dette er selvfølgelig min personlig opfattelse, og jeg ved at mange har det fint med en tændt ovn hele dagen.
Kort og godt kan man selvfølgelig lave de samme retter i en almindelig gryde. Det kræver bare flere trin og mere tilstedeværelse.